Sponsors in beeld
/

Land Transport Harkema

Land Transport Harkema

Land Transport: ‘Zonder transport staat alles stil’

Aan de Betonwei in Harkema viert transportbedrijf Land Transport volgend jaar het honderd jarig bestaan. Hennie Dijkstra heeft veertien jaar geleden het familiebedrijf overgenomen van de familie Land. Het familiegevoel binnen het bedrijf is echter altijd blijven bestaan. Er heerst een ons kent ons cultuur en iedereen kent elkaar. De Friese mentaliteit staat centraal binnen het bedrijf. ‘We doen wat we zeggen’.

Er zijn per dag zo’n vijftig vrachtwagens van Land Transport onderweg. Een deel daarvan is bouw gerelateerd waarin bijvoorbeeld houtskeletbouw, stalinrichtingen, staalconstructies, kozijnen en zwembaden worden vervoerd. Het andere deel is koelvervoer voor voornamelijk groente, vlees, vis en bloemen.

De personeelstekorten in de transportbranche zijn groot maar desondanks zijn alle vrachtwagens van Land Transport bezet met Nederlandse chauffeurs. Volgens Hennie is dit belangrijk: ‘Het gaat er om dat er korte en duidelijke communicatielijnen zijn tussen ons en de klant. We denken graag met de klant mee om zo een verlengstuk te zijn van de klant zijn bedrijf en hen te ontzorgen, de klant hoeft maar te bellen en het wordt geregeld’.

Ook intern is er sprake van goede communicatie: ‘Onze planners overleggen rechtstreeks met de chauffeurs om te overleggen, er wordt niet gecommuniceerd via een computersysteem zoals je tegenwoordig veel ziet. Zelf meng ik me vaak tussen de chauffeurs in de kantine als ze thuiskomen na een week onderweg te zijn geweest. Ze kunnen dan altijd naar binnen lopen in mijn kantoor mocht er iets spelen, of gewoon even voor een praatje’.

Dijkstra voelt zich thuis in de mannenwereld van de transportsector. ‘Ik hou van doorpakken. Ik kom uit een ondernemersgezin en het is me met de paplepel ingegoten. Zelf de regie in handen hebben, verantwoordelijk zijn voor wat je doet en soms risico’s moeten nemen. Dit alles doe ik doordat ik kennis van zaken heb en soms door mijn vrouwelijke intuïtie, meestal pakt dat goed uit’. De eigenaar vertelt dat haar bedrijf nog altijd groeiende is. ‘Ik hoef geen honderd auto’s, maar autonome groei is positief en welkom. Stilstaan is geen optie, want zonder transport staat alles stil’.

Er wordt binnen Land Transport ook graag naar de toekomst gekeken waarin onder andere de energietransitie op het bedrijf afkomt. Waterstof, hybride of biobrandstof. Dijkstra geeft aan het leuk te vinden om daar mee bezig te zijn en af te wegen wat dit voor het bedrijf betekent. De veranderingen die in de toekomst plaats gaan vinden zullen echter aan de bedrijfsfilosofie niks afdoen. ‘We zijn heel dienstverlenend, ‘nee’ bestaat niet binnen ons bedrijf. Er wordt dan ook altijd gezocht naar een passende oplossing’.

Elk jaar rijden er vrachtwagens mee in de bedrijfsparade voorafgaand aan de Profronde en staan de wagens opgesteld tijdens de race op knelpunten als bescherming voor het publiek, dat zal dit jaar ook zo zijn. Dijkstra heeft zelf niet zo veel affiniteit met het wielrennen, maar heeft bewondering heeft voor de groep mensen die ieder jaar het evenement weer uit de grond stampen. ‘Een grote pluim voor hen!’ De Profronde op de kaart zetten doet me goed, dat moet je behouden voor onze prachtige regio en daar draag ik graag mijn steentje aan bij als sponsor. Ook dit jaar ben ik, net als voorgaande jaren, van de partij en mag ik wederom de prijs voor de strijdlust uitreiken. Ik kijk er al vast naar uit.’

 

 
Button