Nieuws
/

Van Dijk wint tijdrit en Lisa Brennauer de sterkste in Heerenveen

Van Dijk wint tijdrit en Lisa Brennauer de sterkste in Heerenveen

WINSUM / HEERENVEEN – De tweede Friese etappe in de Healthy Ageing Tour ging van Wolvega naar Heerenveen. De finish was gesitueerd nabij het Abe Lenstra Stadion. Het vrouwenpeloton had 's ochtend een tijdrit over 14,4 kilometer gereden op het Hogeland met start en finish in Winsum. De Europees kampioen tijdrijden Ellen van Dijk was de sterkste. Ze was 2 seconden sneller dan de sterke Lisa Klein. De derde plaats was weggelegd voor Anna van der Breggen. Zij moest 13 seconden toegeven op de winnares van Trek-Segafredo.

Na de tijdrit waren er een aantal verschuivingen in het algemeen klassement. Zo raakte de Finse Lotta Lepistö haar leidende positie in het algemeen klassement kwijt en daarmee de gele trui aan Lisa Klein. Met de tijdrit in de benen arriveerden de dames in Wolvega voor de tweede etappe van de dag. Een etappe die de vrouwen vanuit Stellingwerven naar Heerenveen bracht.

Voor een groot deel van het rennersveld begonnen de dagen en de kilometers nu echt te tellen. De vermoeidheid was bij een aantal dames dan ook zichtbaar. Dit zorgde ervoor dat het kaf al vroeg van het koren werd gescheiden. Anouska Koster uit De Westereen miste de slag volledig en moest het eerste deel van het peloton laten gaan. Koster is een vechter en dat liet ze zien. Ze vocht zich vanuit de tweede groep terug naar de eerste. Puur op karakter. De eerste groep werkte goed samen tot aan een tussensprint voor de oranje trui waarin Koster leidde en waar Lisa Brennauer de uitdaagster was. Er zat een punt verschil tussen beide dames. Koster en Brennauer gingen het gevecht aan voor de punten en kwamen hierdoor los van de groep. Brennauer won overigens de sprint van Koster. Ze hadden elkaar gevonden en wachten niet. Dit tot aan de laatste meters van de etappe in en nabij Sportstad Heerenveen. Brennauer, die alle etappes tot nu toe in dienst reed van haar kopvrouw Kirsten Wild nam het initiatief en won de sprint van de strijdbare Anouska Koster die naar een keurige tweede plaats reed. Jip van den Bos van Boels Dolmans werd met ruim 30 seconden achterstand naar de derde plaats verwezen en schudde Anna Plichta af die vierde werd.

Morgen, zondag 14 april, rijdt het internationale vrouwenpeloton de laatste etappe in deze Healthy Ageing Tour. Een etappe die de vrouwen langs de Blauwe Stad voert met start en finish in Midwolda.

 
Button