Nieuws
/

Touwbaan Surhuisterveen was decor van vele veldritgevechten

Touwbaan Surhuisterveen was decor van vele veldritgevechten

Touwbaan Surhuisterveen was decor vele veldritgevechten

Op de foto van Martinus Jongsma, oud-voorzitter van Stichting Wielercomité Surhuisterveen en oud-KNWU consul van Fryslân, de Feanster touwbaan in volle glorie.

23 keer was de touwbaan opgenomen in het parcours van een veldritfestijn in het centrum van Surhuisterveen. 22x in de Internationale Centrumcross, waarvan twee keer in de Superprestigereeks, en in 2018 was de touwbaan onderdeel van het parcours van het KNWU NK Veldrijden.

Eind 2015, aan de vooravond van de 1e Centrumcross, hadden de leden van Stichting Wielercomité Surhuisterveen samen met een klein peloton vrijwilligers de touwbaan grondig gerenoveerd en rijklaar gemaakt voor de veldrijders. Adrie van der Poel won de 1e editie voor Frank van Bakel en Richard Groenendaal. De laatste winnaar die als eerste uit het Feanster Bos tevoorschijn kwam, was … Mathieu van der Poel (KNWU NK Veldrijden 2018 Surhuisterveen).

Oud Surhuisterveen

De touwbaan was van Jan Hendriks Visser (1865-1948) en Elizabeth Bockes Schuurman (1870-1957). De familie, gekomen van Drachten, vertrok later van Surhuisterveen naar Buitenpost. De touwbaan ligt in het centrum achter de winkel van Van der Lijn Wereldmode en naast de Brasserie Kolkzicht/Albert Heijn parkeerplaats.

Indachtig de woorden van sportjournalist Jean Nelissen zaliger in het bos van Surhuisterveen. De Neel was jaren achtereen present in Surhuisterveen voor het maken van een reportage van de Centrumcross voor NOS Studio Sport.

Foto onder - Corné van Kessel in actie op de touwbaan in het Feanster Bosk.

 
Button