Nieuws
/

Surhuisterveen nam afscheid van twee toppers

Surhuisterveen nam afscheid van twee toppers

Foto Martin de Jong - Kees Maas in gesprek met de tweevoudige oudwinnaar van de Profronde, Joop Zoetemelk.

Richting de finale van de 40ste Profronde nam Surhuisterveen afscheid van twee toppers: Kees Maas en Wolter Zwart. Beiden hadden tijdens de corona-editie van vorig jaar aangegeven nog één keer Surhuisterveen te willen doen.

Speaker Kees Maas, 76 jaar, kwam op 1 augustus 2006 de Feanster wielerarena binnen en is nooit meer weggeweest.De Brabantse spreekstalmeester uit Etten-Leur gaf met zijn vakkennis en enthousiasme een extra dimensie aan het jaarlijks na-tourcriterium.

De ‘Voice met de zachte g’ kon als geen ander de koers lezen. Als speaker kan Kees Maas bogen op een enorme palmares met meerdere optredens op wereldkampioenschappen, in de Tour de France, Giro d’ Italia en Vuelta.

Wolter Zwart finishte na 38 Profrondes. De tegenwoordig in Feanwâlden woonachtige Zwart was de laatste jaren wedstrijdleider bij de strijd om de Gouden Fiets.

Ruim zestig jaar geleden werd de jongste Zwart de sport binnengeloodst door broer Rein, die april jl. overleed. Organisatorisch bezig zijn binnen de wielersport was hun gezamenlijke passie. Met de opening van ijstempel Thialf kwam daar ook het (marathon) schaatsen bij.

Als fervente fans van SC Heerenveen staken ze ook daar de handen uit mouwen. Als penningmeester van Actie ’67 is Wolter anno nu nog nauw betrokken bij de eredivisionist.

‘Noflike mannen’, zo typeerde voorzitter Albert Helfrich van Stichting Wielercomité Surhuisterveen het tweetal bij het afscheid. ‘Rustig, met oog voor de renners en de organisatie deden ze hun ding en altijd in goed overleg’. Namens het comité bood hij beiden een attentie aan.

Foto Martin de Jong - Wolter Zwart voor de achtendertigste keer Profonde.