Nieuws
/

Schaatstopper Jorrit Bergsma start in 38e Profronde

Schaatstopper Jorrit Bergsma start in 38e Profronde

Schaatstopper Jorrit Bergsma start in 38e Profronde

Jorrit Bergsma start in de 38e Profronde van Surhuisterveen. De 33-jarige schaatser uit Âldeboarn werd 9 februari jl. in het Zuid-Duitse Inzell voor de derde keer wereldkampioen 10 kilometer. Naast wereldtitels prijkt er op de palmares van Bergsma ook een Olympische titel. In het Russische Sotsji won hij in 2014 Olympisch goud op de 10 kilometer. Vier jaar later veroverde hij op dezelfde afstand zilver in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Marathonschaatser

Van origine is Bergsma marathonschaatser. Met name op natuurijs is de rijder uit het team van Jillert Anema een absolute topper. In de nationale titelstrijd op het Zuidlaardermeer (2011) en op Parc Sandur in Emmen (2013) liet de ‘ijsbeul’ de concurrentie genadeloos achter zich. Ook op de Oostenrijkse Weissensee etaleerde hij zijn kunnen met winst in de Alternatieve Elfstedentocht (2011) en het Open Nederlands kampioenschap (2015). De laatste jaren is het marathonschaatsen bij Bergsma ondergeschikt aan de langste afstanden op de langebaan.

“Maar de hardheid die je krijgt op de marathon kun je weer gebruiken op de langebaan”, zei hij eens in NRC.

Toch blijft Bergsma dromen van een Elfstedentocht. "Volgens mijn coach moet-ie de komende jaren een keer komen. Dus we gaan ons voorbereiden. Dat zijn mooie dromen", mijmert Bergsma.

Bergsma is getrouwd met oud-wereldkampioene sprint op de schaats, de Amerikaanse Heather Richardson, die daarnaast ook kampioene werd op de 500, 1000 en 1500 meter. Het schaatsechtpaar heeft een zoontje, Brent.

Bergsma rijdt in het Feanster profcriterium in de kleuren van wielervereniging Kapenga Wonen/Home Center net als zijn schaatsmaatje, Arjan Stroetinga, de zevenvoudige nationale kampioen marathonschaatsen op kunstijs. De Stellingwerver veroverde in 2015 de wereldtitel massastart.

 

 

 
Button