Nieuws
/

Pieter Weening Classic en route

Pieter Weening Classic en route

Pieter Weening Classic en route

Vanmorgen vroeg was het al een gezellige drukte op het Torenplein in Surhuisterveen.

Honderden fietsers vertrokken vanaf 8.00 uur vanaf Piazza Pieter Weening voor de 13e editie van de Classic. De weersomstandigheden waren ideaal. Zon en een fris briesje. Later wat verfrissende regendruppels. “Moai dan kin it swiet fan de ôfrûne dagen ek wat fuort spile,” meldde Sjoukje fan de Harkema voor de start enthousiast.

De deelnemers/deelneemsters hadden de keuze uit vijf splinternieuwe routes. “Gisteravond hebben we de routes uitgezet,” meldt toercoördinator Jack Bouw. “Vanmorgen vroeg hebben we alles opnieuw gecontroleerd.” 92 vrijwilligers zijn vandaag yn ’t spier om de Classic in goede banen te leiden.

De deelnemers kwamen overal vandaan. Zo zakte een groep van vijftien fietsers uit Amsterdam af naar Surhuisterveen. “Het was vanmorgen vroeg op staan. Vijf uur, maar dat zijn we gewend,” vertelde Willem uit Mokum. “Bij de vijfde editie van de PWC zijn we ook met een groep geweest. Vandaag laten we ons opnieuw verrassen welke mooie route we voorgeschoteld krijgen”.

Present was ook de wereldkampioene 1975 bij de vrouwen, Tineke Fopma, die tegenwoordig in Zeeland woont. “Ik fiets nog regelmatig. Dit is de eerste keer dat ik aan de Pieter Weening Classic meedoen. Zeeland is wijds. Mooi om ook eens in de Friese Wouden te fietsen.”

Fopma werd wereldkampioene in het Belgische Yvoir. “Een succesvol kampioenschap voor Nederland, want ook Hennie Kuiper bij de profs en André Gevers bij de amateurs werden wereldkampioen”. De gewezen wereldkampioene schoot ook een groep op weg bij de Pieter Weening Classic.

Ook de naamgever van de Classic, Pieter Weening, was present met zijn fietsmaten.

De frontman van Roompot – Nederlandse loterij heeft de komende weken een druk programma met onder meer de Ronde van Denemarken en het EK in Glasgow. "Daarna volgen nog een serie koersen, waar binnenkort een beslissing over wordt genomen”.

Weening schoot samen met Alyda Norbruis, de Olympisch en wereldkampioene paracycling, een groepje deelnemers weg. Norbruis maakte deze week bekend dat ze om gezondheidsredenen de wegwedstrijden laat varen en alleen voor de baan te kiest.

Ook bij rust- en stempelplaats Buitenplaats De Hildenberg in Appelscha voor de 100 en 150 kilometer route was het vanmorgen ook al een en al gezelligheid.

Voor de korte afstanden kan gestart worden tot 14.00 uur. De sluitingslimiet is 16.00 uur.

 
Button