Nieuws
/

Pieter Weening Classic een topfietsevenement

Pieter Weening Classic een topfietsevenement

Surhuisterveen heeft een prachtige zestiende editie van de Pieter Weening Classic (PWC) beleefd. De fietstoertocht met vijf afstanden - 25, 40, 60, 100 en 150 kilometer - trok zaterdag circa 1500 deelnemers naar het wielermekka van het Noorden.

,,We zijn supertevreden”, klonk het uit de mond van de organisatie van PWC. ,,Het waren allemaal vrolijke gezichten.” Ook de deelnemers lieten zich lovend uit over de classic, met start en finish van alle routes op het Torenplein in Surhuisterveen. ,,Het is gewoon een topfietsevenement. Niets meer en niets minder. Het is super georganiseerd.”

De organisatie van de Pieter Weening Classic - het Wielercomité Surhuisterveen en de Toerfietsclub Surhuisterveen (TFCS) - werd aangenaam verrast door het grote aantal daginschrijvers voor de twee kortste afstanden. ,,Bij de 25- en 40 kilometer was wonderbaarlijk veel deelname”, aldus toerritcoördinator Jack Bouw. ,,De prachtige weersomstandigheden hebben daar met name voor gezorgd.”

Ook de coronaperikelen hebben een rol gespeeld, denkt Bouw. ,,De mensen zijn er écht aan toe om weer iets leuks te doen en willen uit huis. Ze zaten allemaal goedgemutst op de fiets.” Door de omstandigheden komen de betrekkelijkheid van dingen volgens de coördinator eveneens naar boven drijven. ,,In voorgaande jaren werd er nog wel eens wat gemopperd wanneer er iets niet in orde was. Dat is nu niet het geval. Nu zeggen ze: geeft niet. Het is prachtig.” 

Vanwege de coronapandemie gingen de deelnemers van start in tijdvakken. ,,Dat is echt een succes; de mensen hielden zich er goed aan”, stelt Bouw over de gang van zaken. ,,We hadden geen ophopingen en opstoppingen. Een ieder kon vlot vertrekken.”

Voordat ze op hun stalen ros klommen, kregen de deelnemers aan de 25- en 40-kilometerrit een picknicktasje met allerhande gezonde versnaperingen overhandigd. De pakketten, die in een mum van tijd ‘uitverkocht’ waren, werden in het kader van het project Doortrappen beschikbaar gesteld door de gemeente Achtkarspelen. Doel van het project is om senioren te stimuleren zo lang en veilig mogelijk te blijven fietsen.

Als Oudste Doortrapper van Achtkarspelen werd de 94-jarige Johannes Huitema uit Surhuisterveen eind mei in het zonnetje gezet. Huitema verscheen zaterdag samen met z’n vrouw Grietje op het Torenplein om de tocht van 25 kilometer te fietsen. Sinds het begin van de Pieter Weening Classic - in 2006 - zijn ze traditioneel van de partij op deze afstand. Het is geweldig om mee te doen, aldus de Huitema’s. ,,We zijn bevoorrecht dat we de tocht nog kúnnen rijden.”

Foto onder - De  oudste doortrapper van de gemeente Achtkarspelen, Johannes Huitema en zijn vrouw Griet kijkt lachend toe - helemaal rechts, is klaar voor de start.