Nieuws
/

Pieter Weening ABONNEMENT OP DE PROFRONDE (update)

Pieter Weening  ABONNEMENT OP DE PROFRONDE (update)

Pieter Weening ABONNEMENT OP DE PROFRONDE

Als er één renner is met zowat een abonnement op deelname aan de Profronde van Surhuisterveen, is dat wel lokale favoriet Pieter Weening. ,,Ik heb er zoveel gereden dat ik de tel kwijt ben. Maar elke keer is het weer erg leuk. In Surhuisterveen rijden verveelt nooit.”

Auteur: Gerard Bos

De 38-jarige wielrenner uit Harkema is er ook ditmaal weer bij. Als Weening op dinsdag 30 juli in Surhuisterveen aan het vertrek staat, is hij net terug uit Italië waar voor hem en zijn formatie Roompot-Charles de vierdaagse rittenkoers Adriatico Ionica gepland stond. Het is die wedstrijd waar Weening zijn kilometers maakt terwijl anderen bijvoorbeeld de Tour de France rijden. Roompot-Charles is in ‘La Grande Boucle’ niet van de partij, waardoor juli voor de man uit Harkema relatief rustig is. De wedstrijd in Italië geldt voor de oranje brigade als de enige koers deze weken sinds de nationale kampioenschappen.

Weening: ,,De Tour volg ik natuurlijk wel als liefhebber, maar het betekent niet dat ik alle etappes vanaf het begin kijk. Sommige bergritten wel, maar anders de finales.” Zelf weet hij maar al te goed hoe het is om grote rondes te rijden; hij won etappes, reed in leiderstruien. Met zijn nu al rijke loopbaan kent het wielrennen sowieso geen geheimen voor hem en dat geldt voor deelname aan de Profronde van Surhuisterveen al helemaal.

,,Er zijn jammer genoeg ook jaren geweest dat ik er niet bij kon zijn”, herinnert de man uit Harkema zich. ,,Dat kwam dan bijvoorbeeld omdat ik de Ronde van Denemarken moest rijden. Niet alle renners zijn door hun wedstrijdprogramma nu eenmaal beschikbaar voor de criteriums. De wedstrijd in Surhuisterveen was een tijdlang in de tweede week na de Tour, nu is het de eerste dinsdag na de Tour. Dat helpt voor het deelnemersveld vaak wel.”

Het criterium dat voor hem geldt als een thuiswedstrijd, past dit keer prima in het schema van zijn ploeg Roompot-Charles. Weening kijkt er naar uit. ,,Ik kom uit de buurt en dat maakt het sowieso altijd leuk. Zo vaak rijd je geen wedstrijd in je eigen omgeving. Dat geldt trouwens niet alleen voor mij, ook voor andere renners uit het Noorden. Bauke (Mollema, red.) komt graag, ook Tom-Jelte Slagter vindt het leuk. En Lieuwe (Westra, inmiddels gestopt, red.) vond het ook altijd mooi om in Surhuisterveen te rijden.”

In het peloton kennen de Nederlanders volgens Weening sowieso de Profronde van Surhuisterveen wel. ,,Het is een begrip binnen de criteriums. Ook omdat het zo goed is aangekleed; het is gezellig, er zijn veel mensen en er is gratis entree. Dat helpt voor de sfeer. En het is misschien wel de best georganiseerde profronde van ons land.”

Bovendien, zo zegt de routinier, is het een leuk rondje om te fietsen. ,,Je hebt ook criteriums met heel veel verraderlijke kleine bochtjes, dat valt in Surhuisterveen mee. Het zijn vier bochten, vrij overzichtelijk.”

Leuk om te winnen, leuk om aan mee te doen, leuk om van te genieten. En, zegt Weening, eventueel ook handig als vervanging van een training. Het betekent niet dat hij dan dus maar alle criteriums rijdt. ,,Om dat nou twee weken te doen, de ene na de andere; nee. Maar een paar rijden, is wel mooi. Ik mag ook graag naar Emmen gaan, voor de Gouden Pijl. Dat is ook een leuk criterium. Maar de mooiste? Dat is en blijft Surhuisterveen voor mij.”

 
Button