Nieuwsarchief
/

Oud-profwielrenner Jan Aling overleden

Oud-profwielrenner Jan Aling overleden

Oud-profwielrenner Jan Aling overleden

Vandaag is op 70-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Eindhoven overleden oud-profwielrenner Jan Aling. Hij kreeg drie dagen geleden een hartstilstand waar hij niet meer van herstelde, meldt Brabant Cycling op haar site.

Aling werd op 24 juni 1949 geboren in Bunne onder de rook van Roden. De Noord-Drent was in de jaren zeventig van de vorige eeuw nationaal en internationaal een topper bij de amateurs. Een coureur van de wilskracht, die ook in de finale een koers kon afmaken.

Twee keer – in 1969 en 1972 - was hij succesvol in de klassieke Ronde van Friesland met start en finish in Leeuwarden. Hetzelfde huzarenstukje realiseerde hij ook in de Omloop van de Kempen (1969 en 1973) en de Engelse Milk Race, waar hij in 1971 twee etappes won. In hetzelfde jaar won hij ook de amateurronde van Surhuisterveen. In 1972 deed hij het dunnetjes over in de Engelse rittenkoers met opnieuw etappewinst. In 1973 won hij de klassieke Ronde van Overijssel en een etappe in Olympia’s Tour. Aling maakte in zijn glorietijd bij de amateurs deel uit van de succesvolle Ketting-ploeg uit Didam.

Elf seizoenen reed hij bij de beroepsrenners, waar hij onder meer de Grote Prijs Frans Verbeeck en de Ronde van de IJsselmonding won. Bij de profs debuteerde hij in het shirt van Alsavar-Jeunet-De Gribaldy. Verder reed hij voor Ebo-Superia, Marc Zeepcentrale-Superia en HB Alarmsystemen. In de begin jaren van de Profronde van Surhuisterveen was Aling een vaste waarde op de deelnemerslijst.

Aling woonde 36 jaar in Bladel. De laatste jaren was hij woonachtig in Liempde.

 
Button