Nieuwsarchief
/

Mini-expositie in Donkerbroek ‘De fiets van Coba Jonker’

Mini-expositie in Donkerbroek ‘De fiets van Coba Jonker’

Foto @werkgroephistorischeroutedonkerbroek

In Donkerbroek, de woonplaats ook van paralympiër Tristan Bangma, is op dit moment de mini-expositie ‘De fiets van Coba Jonker’.

Wielrenster Coba Jonker was actief in de jaren dertig van de vorige eeuw. Haar thuisbaan was Wielerbaan de Zwaluw bij Ontwijk in haar woonplaats.

De actieve Werkgroep Historische Route Donkerbroek kwam in contact met Wiebe Koning uit Oosterwolde, de zoon van Coba Jonker, meldt Bert Rekker op de website www.donkerbroek.nl/uit-ons-verleden. Koning vertelde dat hij nog een fotoalbum van zijn moeder had over haar prestaties als wielrenster en wielerbaan de Zwaluw. Ook had hij nog haar racefiets.

Opgegroeid aan de Herenweg

Coba Jonker is opgegroeid in het pand aan de Herenweg 3 waar haar vader Klaas Jonker een winkel in huishoudelijke artikelen had en waar nu Friso Zekerheid kantoor houdt. Zo ontstond het idee om in de etalage en achter de ramen bij Friso Zekerheid een mini expositie te organiseren met de fiets van Coba als middelpunt. 

85 jaar oude fiets

De fiets van Coba Jonker is een baanfiets van het merk de Mol en niet zomaar een fiets. De Mol was een bekende fietsenfabrikant uit Ossendrecht. Op Mol-racefietsen werden in de jaren dertig vele internationale prijzen gewonnen door Nederlandse wielrenners. Kenmerkend zijn de houten velgen, het ontbreken van remmen en versnellingen. Wel zitten er aan weerzijden van de achteras een tandwiel met een verschillende grootte, waardoor bijvoorbeeld bij de grasbaanraces, waar Coba Jonker ook regelmatig aan deelnam, door het omdraaien van het achterwiel een lichtere versnelling kon worden gekozen. De fiets is ongeveer 85 jaar oud.   

Naast de fiets zijn er foto’s uit het fotoalbum van Coba Jonker te zien van haarzelf op deze fiets en wielerbaan de Zwaluw. De mini-expositie is van buiten af te bezichtigen bij Friso Zekerheid.  fiets zijn er foto’s uit het

Bron: Werkgroep Historische Route Donkerbroek 

Foto onder: Wielerbaan de Zwaluw Donkerbroek

 
Button