Nieuwsarchief
/

Henk Lubberding inspireert leden TFC Surhuisterveen

Henk Lubberding inspireert leden TFC Surhuisterveen

Henk Lubberding inspireert leden TFC Surhuisterveen

Henk Lubberding was dinsdagavond te gast in Surhuisterveen. Na afloop van het officiële gedeelte van de ledenvergadering van de jonge TFC Surhuisterveen inspireerde de oud-professional van TI Raleigh en Panasonic de bijna honderd aanwezigen, ook een aantal sponsoren van Stichting Wielercomité Surhuisterveen waren ondertussen aangeschoven, met een duidelijke missie. “Mijn eigen wielercarrière is niet belangrijk. Dat is geweest. Voor jullie is belangrijk: ‘Hoe fiets ik met plezier en gezond en veilig”.

De oud-winnaar van Gent-Wevelgem verbaast zich over het feit dat menig toerfietser investeert in vooral dure fietsen en materialen, terwijl er weinig wordt besteed aan het eigen lichaam. Om vooral gezond te fietsen is een Sport Medische Keuring aan te bevelen. “Daar krijg je geen spijt van en je leert het eigen lichaam kennen. Om gezond te fietsen maak gebruik van je hartslagzones en laat je vooral niet gek maken. Daar zijn we als toerfietser een meester in. We willen niet onder doen voor onze fietsmaten,” doseerde de tweevoudige oud-kampioen van Nederland. Ook kwamen onderwerpen als fietsen in groepen, het afdalen en voeding aan de orde. Al met al een avond die na het klip en klare verhaal van de drievoudige winnaar van een Touretappe de aanwezigen vele nieuwe inzichten gaf in hun hobby toerfietsen.

Toch wilden de aanwezigen nog graag een anekdote horen over de carrière van Lubberding. De drager van de gele en witte trui in de Tour de France ging in op de wijze hoe hij in 1980 de klassieker Gent - Wevelgem wist te winnen. “Jan Raas en ik maakten deel uit van de kopgroep. Op enige afstand reed een tweede groep met o.a. klassiekerspecialist Roger De Vlaeminck. Raas vreesde de klasse en de sprint van De Vlaeminck. Op het moment dat de tweede groep de aansluiting vond bij de kopgroep riep Raas tegen mij: “DEMAREREN!” Dit was 50 kilometer voor de finish in Wevelgem. Er was geen weg terug ook al kraakte ik in mijn voegen.” Het peloton zag Lubberding pas na de finish terug als winnaar.

 
Button