Nieuws
/

Gouden Fiets Kooyenga Groep voor winnaar Profronde

Gouden Fiets Kooyenga Groep voor winnaar Profronde

Gouden Fiets Kooyenga Groep voor winnaar Profronde

Geraint Thomas ontvangt uit handen van Sylvana Kooyenga de Gouden Fiets.

Geraint Thomas won vorig jaar in Surhuisterveen de Gouden Fiets van de Kooyenga Groep uit Dokkum. Uit handen van Sylvana Kooyenga ontving de winnaar van de Tour de France het gouden kleinood.

De Kooyenga Groep uit Dokkum is sinds jaar en dag sponsor van de Feanster wielerronde. “Bij zo’n bijzonder evenement hoort een bijzondere prijs”, vond Kooyenga. “De Profronde is in Noord-Nederland uniek. Door deze gouden fiets willen wij daar een extra impuls aan geven.”

Begin vorig jaar won Mathieu van der Poel het NK Veldrijden in Surhuisterveen. Ook hij ontving een gouden fietsje. “Wij voelen ons al vele jaren zeer betrokken bij Surhuisterveen en de wielerwedstrijden die er worden georganiseerd”, verduidelijkte directeur Romke Kooyenga. “Veldrijden is een discipline die heel veel respect afdwingt. Vandaar dat wij net als in de zomer tijdens het NK Veldrijden iets extra’s beschikbaar stelden voor de winnaar.”

De gouden fiets is ontworpen en (hand)gemaakt door de Dokkumer juwelier Wytse Piersma.

Gouden Fiets winnaars

Een gouden Fiets, een bijzondere prijs die veel renners aanspreekt. Sinds jaar en dag de ereprijs van de Profronde van Surhuisterveen. De eerste gouden fiets werd gewonnen door Jan Raas in 1982. Gert Jacobs won de profronde tien jaar later, in 1992. “In mijn huis heb ik nog twee sporttrofeeën: de Gouden Fiets en de Zilveren Schaats. De laatste trofee won ik bij het marathonschaatsen toen ik tweede werd in de Heinenken Zesdaagse.” Tourwinnaar en wereldkampioen Joop Zoetemelk won twee keer in Surhuisterveen. “Ik heb veel trofeeën weggeven, maar de twee gouden fietsjes van Surhuisterveen heb ik nog. Ondertussen ben ik aan het terug verzamelen om weer een collectie op te bouwen”, vertelt de laatste Nederlandse Tourwinnaar.

 

 
Button