Nieuwsarchief
/

Eerste fietstoertocht van 2021 rond Surhuisterveen

Eerste fietstoertocht van 2021 rond Surhuisterveen

Foto - De Feanster/Yke Bremer - Inge Reitsema en Jack Bouw van Stichting Wielercomité Surhuisterveen - "We mogen weer!"

“We mogen weer wat meer en vandaar dat we op zaterdag 5 juni de Strava Toertocht gaan organiseren”, zeggen Inge Rietsema en Jack Bouw van de Stichting Wielercomité Surhuisterveen. De tocht wordt georganiseerd in samenwerking met Toerfietsclub Surhuisterveen (TFCS). Met afstanden van 60 of 100 kilometer is het een leuke opwarmer voor de Pieter Weening Classic van 17 juni a.s. en hopelijk de Profronde van Surhuisterveen. “De Pieter Weening Classic gaat sowieso coronaproof door. Of de Profronde doorgaat is nog een vraagteken, maar we zijn blij dat we met de Strava Toertocht weer wat in Surhuisterveen kunnen organiseren voor de wielerliefhebbers.”

Bouw en Rietsema zijn blij dat er weer meer mogelijk is nu de coronamaatregelen versoepelen en vandaar dat het wielercomité de extra fietstocht op 5 juni organiseert. De route is niet bepijld, maar kan met een GPX-route via de mobiele telefoon of fietscomputer worden gereden. “We konden hierdoor de fietstocht gemakkelijk en snel organiseren. We hebben gekeken naar wat wel kan en willen hier mee beginnen. We kunnen zo weer wat organiseren voor de wielerliefhebbers en natuurlijk voor Surhuisterveen. En er zijn leuke prijzen te winnen tijdens de tocht”.

De fietsers mogen gratis aan de tocht meedoen en mogen starten waar ze willen. “We hebben wel een iets aangeklede maar onofficiële start- en finish locatie in Surhuisterveen en we hopen dat veel mensen hier starten. Maar je mag ook ergens anders op de route starten. Daar is iedereen vrij in”. De organisatoren hopen dat er weer wat reuring komt in Surhuisterveen. “We doen het voor de fietsers, maar ook zeker voor Surhuisterveen”, benadrukken ze.

Strava

De naam Strava verwijst naar een bekende sportapp, waar onder anderen veel hardlopers, wandelaars en fietsers gebruik van maken. “Het is een begrip voor sporters. Je kunt er je sportactiviteiten mee vastleggen, prestaties vergelijken en hoogtepunten van avonturen delen met vrienden. Zo ontdek je soms gebieden en weggetjes die je nog nooit hebt gereden”, leggen de organisatoren uit.

In de tocht zit ook een Strava segment inclusief een sprintsegment verwerkt. Dit is een stuk van de route met een begin- en eindpunt waar de fietsers op snelheid gemeten worden en een sprintje kunnen trekken. Op de Strava app wordt dan bijgehouden wie dat deel het snelst heeft gefietst en de deelnemers kunnen de tijden van zichzelf en anderen vergelijken. Dit Strava segment wordt op de route duidelijk aangegeven met borden. “Er zitten ook prijzen verbonden aan het segment. Je mag meedoen aan het Strava segment, maar het hoeft niet. Dat mag je zelf weten. Je kunt de tocht op je eigen manier rijden. Als je alleen lekker wilt toeren is dat ook prima. We hebben ook prijzen voor de mooiste foto die de fietsers onderweg maken. Zo kan iedereen kans maken op een leuke prijs”, aldus Jack, die als toerfietscoördinator de Strava Toertocht heeft uitgezet. “We hopen natuurlijk op mooi weer”, voegt Inge toe. Zij verzorgt de communicatie binnen het wielercomité. “En dat de fietsers ook even een terrasje pakken in Surhuisterveen na afloop van de tocht. We doen het ook voor het dorp.”

Bron: De Feanster/Yke Bremer

 
Button