Nieuwsarchief
/

Eddy Schurer 30 jaar geleden eerste Friese winnaar Profronde

Eddy Schurer 30 jaar geleden eerste Friese winnaar Profronde

Eddy Schurer 30 jaar geleden eerste Friese winnaar Profronde

Foto: Eddy Schurer toen en nu

Auteur: Henk Postma

Even moet Eddy Schurer zich de absolute koning van de hele wereld hebben gevoeld. Wellicht iets overdreven, maar wat was de inwoner van Bakkeveen blij met zijn eerste overwinning bij de beroepsrenners. En dat op een steenworp afstand van zijn woonplaats. “Dit is it allermoaiste. Winne foar eigen publyk. Skitterend.” Dat was de eerste reactie van Schurer na afloop van een enerverende wielerdag in Surhuisterveen.

Alle reden om trots te zijn want het waren niet de eersten de besten die naar het knotsgekke wielerdorp waren gekomen. De Denen Jesper Skibby en Kim Erisen, Jan Wijnands en Etienne de Wilde uit België en wat te denken van de sterke ‘Hollanders’ Theo Smit (winnaar 1986), Jelle Nijdam (1988), Gert Jakobs (1992), Steven Rooks als absolute topper aangetrokken en Michel Cornelisse. Maar de absolute matadoren waren deze achtste editie de Friese renners Wiebren Veenstra, Johannes Draaijer en Eddy Schurer.

Jelle Nijdam, de winnaar van de vorige editie van de Profronde van Surhuisterveen had opnieuw zijn zinnen gezet op de zege. “Die gouden fiets is een schitterende prijs. Daarom had ik er veel voor over om nogmaals te winnen.” Theo Smit reed zijn laatste seizoen bij de profs en was ook gebrand op een tweede gouden fiets in zijn verzameling. “Ik weet wat het is om voor eigen publiek te rijden, dan kan je altijd net iets meer”, waarmee de spurter de kracht van vooral Eddy Schurer aangaf. Uiteindelijk werd de veteraan en geboren Amsterdammer op gepaste afstand vijfde.

Nog een mooie bijkomstigheid was het feit dat Friesland voor de eerste keer de winnaar leverde. En natuurlijk de geweldige opkomst van het publiek. “Tussen de 25.000 en 30.000 mensen”, zo schatte Joop Heida van het wielercomité. En het zou zomaar eens kunnen zijn geweest dat het gezegde ‘Scherven brengen geluk” van toepassing was op de fraaie zege van Eddy Schurer.  Feit was dat de organisatie een heus kanon had ingehuurd om het startschot mee te lossen. De moeders van Draaijer en Schurer mochten het kanon afschieten. Het schot werd een ruit in het pakhuis van kruidenier Oebele van der Veer teveel. Voor het comité reden om even ‘Apeldoorn te bellen’ want een geparkeerde auto onder het raam raakte beschadigd.

Terug naar de winnaar. Eddy Schurer stond na zijn vreugde uitingen al snel weer met beide benen op de grond. “It gie fannejûn best lekker. Yn it begjin ha’k net tefolle dien, want ik woe hjir in koarte útslach ride. Winne? Och, ik ha der wol oan tocht, mar der binne safolle dy’t graach in wedstriid winne wolle.” De concurrenten loofden de winnaar na afloop volop. Johannes Draaijer: “It wie ferskriklik, Eddy gie as in raket troch de bochten.” Theo Smit: “Ze gingen enorm tekeer. Toen een groep met daarin de Friese renners wegreed wist ik dat het gebeurd was.” En Eddy Schurer zelf: “In unike erfaring. Hiel Bakkefean, hiel Fryslân stie by it parkoers. Eerder werd Schurer al verblijdt met zijn selectie voor het WK-wielrennen in Chambery(Fr).

De carrière van Eddy Schurer

Eddy Schurer begon op zijn 16e als tweedejaars nieuweling. Met twee overwinningen op zijn naam schoof hij door naar de junioren waar hij in twee jaar tijd maar liefst 20 keer won. In zijn amateurtijd koerste hij 3 jaar voor de Batavus-ploeg en een half jaar bij Koga Miyata. In 1987 volgde de overstap naar de profs en wel bij de TVM ploeg. Na nog te zijn uitgekomen voor de Histor ploeg van Peter Post keerde Schurer terug naar de amateurs. Als hoogtepunten in zijn wielercarrière benoemd de tegenwoordig in Marum woonachtige Schurer het binnenrijden op de Champs d’Elysee op de slotdag van de Tour de France en het tweemaal winnen van de Koninginne-rit in de Ronde van Nederland. Het verongelukken van zijn persoonlijke vriend Henk Boorsma uit Gorredijk tijdens een trainingsrit was een triest dieptepunt en zal hem altijd bijblijven. Boorsma werd destijds beschouwd als een groot talent en was geliefd bij iedereen die hem kende.

Eddy Schurer is getrouwd met Augrie en samen hebben ze twee kinderen. Hij werkt als technisch adviseur voor een fabrikant van hoogwaardige smeermiddelen en reinigers. Het werkgebied omvat Noord-Friesland en West-Groningen.

Palmares:

1989:

Winnaar Profronde van Surhuisterveen.

1990:

Winnaar 6e etappe Ronde van Nederland.

Winnaar 2e etappe Ronde van Luxemburg.

1991:

Winnaar 5e etappe Ronde van Nederland.

Winnaar 4e etappe Ronde van Luxemburg.

1992:

Winnaar 1e etappe Hofbrau Cup.

1993:

Winnaar 6e etappe Vierdaagse van Duinkerken.

Drie keer was Eddy Schurer deelnemer aan de Tour de France. Ook reed hij alle grote klassiekers met als beste resultaat vierde plaatsen in de E3 Harelbeke en Kuurne-Brussel-Kuurne. In Parijs-Roubaix eindigde hij in 1992 verdienstelijk in de Top-20.

Button