Nieuwsarchief
/

'Echt bijzonder om over Wâldwei te gaan fietsen’

'Echt bijzonder om over Wâldwei te gaan fietsen’

De Elfwegentocht, die van 1 tot en met 14 juli plaatsvindt in heel Friesland, wordt op zaterdag 14 juli afgesloten met een fossielvrije parade over de Wâldwei.

Onderdeel van deze parade is de Elfwegenfietstocht ‘Fietsen over de Wâldwei’. Een eenmalige gebeurtenis, voorspelt de organisatie. 

Een bijzonder jaar als het Culturele Hoofdstadjaar vraagt om een bijzonder fietsevenement. Vanuit die gedachte ontstond bij Wielercomité Surhuisterveen, die jaarlijks evenementen zoals de Pieter Weening Classic en de Profronde organiseert, het idee om een toertocht over de Wâldwei te organiseren. ,,Fietsen naar Leeuwarden is leuk, maar het is pas echt bijzonder als je dat over de Wâldwei doet”, legt mede-organisator Ronnie van der Veen uit. ,,Deze tocht kan waarschijnlijk maar één keer plaatsvinden.”

Tijd nemen
Terwijl dit idee steeds meer handen en voeten kreeg, kwamen de Freonen fan Fossylfrij Fryslân op het idee om in het kader van LF2018 de Elfwegentocht te organiseren: twee weken waarin zoveel mogelijk mensen met louter groene vervoersmiddelen van A naar B reizen. De afsluiter: een parade van fossielvrije vervoersmiddelen over de Wâldwei. Toen beide organisaties van elkaars ideeën vernamen, lag het voor de hand om de krachten te bundelen. Daarmee is Fietsen over de Wâldwei nu onderdeel van de afsluitende parade.

Van der Veen: ,,De fietstocht begint om 9.45 uur in Surhuisterveen. Bij Garyp gaan we de Wâldwei op rond 11.00 uur. Na de fietsers volgt de rest van de parade, die zich op dat punt heeft verzameld. Zo rijden we door naar Leeuwarden.” De heenreis is geen race; de maximale snelheid voor de fietsers is 25 kilometer per uur. ,,Het is zo bijzonder dat je over de Wâldwei mag fietsen, daar wil je gewoon de tijd voor nemen. Ik denk in plaatjes en zie het al helemaal voor me: een lange sliert van mensen die over de autoweg door dat prachtige Friese landschap fietst. Dat wordt echt heel bijzonder.”

Gezellige afsluiter
Na Leeuwarden lopen er twee bepijlde routes terug naar Surhuisterveen: een voor de 60 kilometer-route en een voor de 100 kilometer-route. Aan het eind van beide tochten komt iedereen weer uit in Surhuisterveen. Op het Torenplein kunnen deelnemers en publiek onder het genot van muziek, een hapje en een drankje, nog genieten van de gezelligheid.

Mensen die mee willen doen aan Fietsen op de Wâldwei, kunnen zich bij voorkeur van tevoren opgeven via 2018.vanplan.nl. Bedrijven kunnen een speciaal arrangement boeken.

 
Button