Nieuws
/

De Fietsbelactie van de Fietsersbond en NTFU bij Pieter Weening Classic

De Fietsbelactie van de Fietsersbond en NTFU bij Pieter Weening Classic

De Fietsbelactie van de Fietsersbond en NTFU bij Pieter Weening Classic

Zaterdag a.s. wordt de 13e editie van de Pieter Weening Classic voor toerfietsers verreden. De deelnemers hebben de keuze uit vijf splinternieuwe routes van 25, 40, 60, 100 en 150 kilometer. Start en finish zijn op het gezellig ingerichte Torenplein, Piazza Pieter Weening.

De fietsersbond en de NFTU zijn present met de campagne De Echte Wielrènner. 

De Echte Wielrenner

'De Echte Wielrenner laat van zich horen' is de campagne van de NTFU om de (sociale) veiligheid van wielrenners te verbeteren. Enerzijds zetten we in op het gedrag van de fietsers zelf, anderzijds proberen we medeweggebruikers te informeren hoe te handelen als ze wielrenners tegenkomen op het fietspad of op de weg.

Hieronder vind je uitleg over de 2 boodschappen die we onder dezelfde noemer hebben ontwikkeld en lees je hoe je er zelf als wielrenner of als vereniging mee aan de slag kunt om je veiligheid en imago te verbeteren.

De Echte Wielrenner | Baal jij ook zo?

Door rood rijden, afval laten slingeren, agressief inhalen en op kop te hard rijden; het zijn voorbeelden van gedrag waar het grootste deel van wielrennend Nederland zich aan stoort bij andere wielrenners. En toch komt het voor. Er is een klein groepje wielrenners dat zich niet gedraagt zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de wielrenner en daar hebben alle wielrenners last van, onterecht.

Gedrag bespreekbaar maken

Voor de NTFU is het lastig het gedrag van wielrenners op afstand bij te sturen. Dat kunnen ze veel beter zelf door elkaar aan te spreken op gedrag. Onderstaande animatie is daar een handig middel voor. Het dient als eerste stap om het onderwerp bespreekbaar te maken. Enerzijds wordt de wielrenner die zich stoort aan verkeerd gedrag opgeroepen een ander erop aan te spreken. Anderzijds houdt de animatie een spiegel voor aan de wielrenner die dit ongewenste gedrag vertoont.

Fietsbellen

Naast de animatie die vooral online zijn werk doet, zet de NTFU fietsbellen in om de discussie over gedrag aan te zwengelen. De Echte Wielrenner laat namelijk van zich horen, met een bel, maar ook door anderen aan te spreken op ongewenst gedrag.

Zelf iets doen?

Bekijk de animatie en deel het filmpje via je social mediakanalen. Hiermee kun je de discussie onder je fietsvrienden aanzwengelen en een positieve bijdrage leveren aan het imago van jou als wielrenner: De Echte Wielrenner laat van zich horen! Verenigingen kunnen via de webshop van de NTFU bellen bestellen voor € 1,- per stuk (onder kostprijs) om in te zetten om binnen de vereniging het thema veiligheid ter sprake te brengen.

De Echte Wielrenner | Veilig en vriendelijk

In het voorjaar trekken veel Nederlanders er in hun vrije tijd op uit en zo ook de wielrenner. Dit leidt tot drukte op de fietspaden en wegen. Als wielrenners en medeweggebruikers elkaar passeren, leidt dit soms tot onbegrip, ergernis of erger; ongelukken. De NTFU geeft daarom via onderstaande animatie goede voorbeelden hoe voetgangers, fietsers, automobilisten en wielrenners elkaar veilig kunnen passeren.

Gedrag op de weg

Ontmoetingen tussen wielrenners en andere weggebruikers leiden soms tot gevaarlijke situaties, door snelheidsverschillen en omdat beide partijen van elkaar niet weten wat ze gaan doen. Uit onderzoek van VeiligheidNL bleek dat volgens wielrenners in 51% van de (bijna-)ongevallen sprake was van onvoldoende rekening houden met elkaar. Het is dus belangrijk om te werken aan ieders gedrag, zodat wederzijdse irritatie, onvoorspelbare situaties en ongevallen kunnen worden voorkomen.

Begin bij jezelf

Wil jij als wielrenner wat meer begrip van andere weggebruikers; begin dan eerst bij jezelf. Houd je aan de verkeersregels en toon begrip voor de ander. Het delen van bovenstaand filmpje is een laagdrempelige manier om andere te informeren over de veiligste manier van elkaar passeren. Maar beter nog kun je eens in gesprek gaan met andere weggebruikers; op een terrasje langs een drukke fietsroute of tijdens een jaarmarkt waar je je vereniging promoot. De NTFU heeft flyers beschikbaar die je kunnen helpen om de situaties uit te leggen.

Meer info op de site van de NFTU: www.nftu.nl

 
Button