Nieuwsarchief
/

Adrie van der Poel: ,,Het NK is een uithangbord voor het dorp en de regio"

Adrie van der Poel: ,,Het NK is een uithangbord voor het dorp en de regio"

Wie het in Nederland over veldrijden heeft, denkt al snel aan de familie Van der Poel. Dat is bij het NK in Surhuisterveen niet anders. Mathieu van der Poel (22) was vanaf de eerste wedstrijden van het seizoen in de Verenigde Staten al in vorm. Hij won wedstrijd na wedstrijd en is bij de profs de te kloppen renner. We spraken met de jongste Van der Poel, zijn broer David (25) en vader Adrie. Een onlosmakelijk trio, dat belangrijk is voor het Nederlandse veldrijden.

Door Theo Sikkema

Dat Mathieu er vanaf de eerste wereldbekerwedstrijden zo goed bijzat en regelmatig de mooiste bloemen meenam naar zijn woonplaats Kapellen, was voor hem een verrassing. ,,Ik had het niet verwacht. Ik had wel gehoopt om iedere wedstrijd mee te doen om de overwinning, maar het is wel een droomseizoen geweest tot nu toe.” Wat positief meewerkte was dat blessures wegbleven. Een aantal jaren op rij moest de regerend Nederlands kampioen zich aan zijn knieën laten opereren, wat de voorbereiding ernstig verstoorde. ,,Dat ik eindelijk een goeie zomer gehad heb zonder blessures heeft mij sterker gemaakt. Mede ook, omdat ik een mooi mountainbikeprogramma gereden heb.”

Adrie van der Poel

Adrie van der Poel (foto) leeft fel mee met Mathieu en David.

Vader Adrie over de jongste telg: ,,Ik ben wel een klein beetje verbaasd, maar aan de andere kant heeft-ie een zorgeloze zomer achter de rug. Hij heeft kunnen doen wat hij wou. Het ging gelijk goed bij de eerste crossen van het seizoen en daar kun je dan op verder bouwen. Dat Mathieu dat hoge niveau al zo lang volhoudt is niet echt verrassend zou ik zeggen, maar het is wel knap. Aan de andere kant: als je een goede balans hebt tussen je rust, training en wedstrijden plus het karakter en het doorzettingsvermogen ervoor hebt dan kun je het lang volhouden. Kijk bijvoorbeeld ook maar naar Tom Dumoulin.”

Het plezier straalt er vaak vanaf bij de jonge van der Poel. Regelmatig maakt hij het bij sprongen in het parcours allemaal wat spectaculairder dan strikt noodzakelijk. Dat genieten helpt misschien ook wel bij het neerzetten van goede prestaties. ,,Ik denk het wel. Als je met een leuk gevoel aan de cross begint heb je al een voorsprong op iedereen die met een lang gezicht aan de start staat.” Lachend: ,,Maar ik ga ervan uit dat iedereen die aan de start staat het graag doet.”

Broer David speelt een belangrijke rol in het leven van Europees kampioen Mathieu. ,,Het is altijd leuk om dingen met zijn tweeën te doen. Ik zeg altijd: het is gemakkelijker om samen een beetje hetzelfde te doen dan dat je ’s avonds in de kamer zit en de ander een zak chips leeg zit te eten. Het is gemakkelijker als je een beetje dezelfde doelen hebt. Je werkt er uiteindelijk allebei hard voor.” Broerlief neemt in de praktijk de rol van oudere broer op zich. ,,Ik denk vooral: proberen hem een beetje rustig te houden. Het belangrijkste is zorgen voor een vertrouwde omgeving. Kijk, Mathieu zit altijd vol energie en dat weet je nooit precies wat je van hem kunt verwachten. Ik denk dat een vertrouwde omgeving, dezelfde kamergenoot en dat soort dingen wel belangrijk voor hem zijn.”

David van der Poel

Sportief gezien rijdt David in de schaduw van zijn broertje, maar de oudste zoon van vader Adrie en moeder Corinne maakt progressie. Hij won dit seizoen al een paar mooie wedstrijden, waaronder begin december de Zilvermeercross in Mol. ,,Ik ben grotendeels wel tevreden. In het seizoen tot nu toe heb ik wel laten zien dat ik een stap vooruit gezet heb. Het was fijn om af en toe voor top-vijfposities mee te kunnen strijden. Het blijft voor mij wel lastig om echt constant te presteren. Dat wil ik in de toekomst wel beter zien. Kijk, Mathieu is zo goed dat hij meestal zijn eigen ding wel kan doen. Ik zit op het niveau tussen plek vier en vijftien. Als je dan een keer een mindere dag hebt of je bent wat aan het sukkelen, dan verlies je zo tien plekken. Het ligt dan dichtbij elkaar en dat maakt het moeilijk.”

Dat het gebrek aan constantheid in de prestatiecurve van David een punt is, weet ook zijn vader. ,,Het moeilijke bij David is om regelmaat in zijn prestaties te krijgen. Hij heeft nog steeds hoogtes en laagtes. Dat proberen we eruit te krijgen, maar dat is niet gemakkelijk. Ik zie wel dat wanneer hij echt goed is David weer een paar stapjes gezet heeft. Laten we daar maar van genieten.”

Adrie stond bekend als iemand die heel fanatiek trainde. De wil om te trainen en ervoor te gaan is de gebroeders met de paplepel ingegoten. Zo reden Mathieu en David in november 2016 toen een cross in Koksijde vanwege een te harde wind niet doorging, doodleuk de 180 kilometer terug naar huis op de fiets. Weliswaar grotendeels met de wind in de rug, maar toch.

Vader Adrie is de enige van de drie die ervaring heeft in Surhuisterveen. Hij won de Centrumcross drie keer. In 1995 was hij de winnaar van de eerste editie. In 1996 en 1998 was Van der Poel senior ook de beste. Het jaar 1996 was een jubeljaar voor Adrie. Toen werd hij op 4 februari na vijf tweede plaatsen in het Franse Montreuil op 36-jarige leeftijd eindelijk wereldkampioen in het veldrijden.

Mathieu en David ploegden nog nooit door de Surhuisterveense modder. Op de vraag wat Mathieu van Surhuisterveen weet, komt dan ook een logisch antwoord. ,,Bijzonder weinig. Ik weet dat het ver weg is”, lacht hij. ,,Ik heb er nog nooit gereden. Ik heb wel beelden gezien en als het regent kan het een echte moddercross worden. Dat zou wel leuk zijn. Ik vind het sowieso leuk om ergens te rijden waar ik nog nooit geweest ben. Dat vind ik wel iets hebben.” Voor David geldt hetzelfde. ,,Ik ben zelf nog nooit in Surhuisterveen geweest, maar heb de afgelopen jaren wel een paar keer de live-stream gezien en het is er altijd redelijk modderig. Het ziet er wel leuk uit. Alhoewel ik liever veel zand heb. Daar hou ik van, maar dat zal er in Surhuisterveen niet zijn.”

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

Mathieu is de regerend Europees kampioen. Zijn grote doel dit cross-seizoen is begin februari wereldkampioen worden in Valkenburg. Maar het NK doet er ook wel degelijk toe. ,,Het is een kampioenschap natuurlijk. Ik heb al een paar keer in de trui mogen rijden, omdat ik andere truien misliep. Ik rij nu dan wel in de Europees Kampioenstrui, maar dat wil niet zeggen dat ik niet nog graag een Nederlandse titel wil behalen. Ik ga zeker proberen om er met de volle honderd procent aan de start te staan.”

Sinds het seizoen 2010/ 2011 is de jongste Van der Poel in alle categorieën waarin hij meereed op het NK veldrijden ongeslagen. Steeds werd hij Nederlands kampioen. ,,Dat is een heel mooie reeks. Ik heb één keer verloren, bij de nieuwelingen in Heerlen. Als ik me niet vergis was dat tegen Erik Kramer (begin 2010, red.). Voor de rest zijn Nederlandse kampioenschappen me altijd goed gezind geweest.”

David werd zowel bij de junioren als beloften een keer Nederlands kampioen. ,,Meestal ben ik wel redelijk goed op het NK. Je weet dat het podium er in principe wel inzit. Je hebt Lars van der Haar en Mathieu die de sterkere renners zijn, maar daarachter is het voor mij meestal een gevecht met Corné van Kessel voor plek drie. Dat maakt het altijd wel mooi. Het is altijd mijn doel om op het podium te komen. Dat is moeilijk met Mathieu en Lars, want dat zijn twee kleppers. Als ik dan de derde plek pak, dan kan ik daar heel tevreden mee zijn.”

Mathieu is inmiddels drie keer op rij kampioen geworden bij de eliterenners, maar om het palmares van zijn vader te evenaren moet hij nog flink doorfietsen. Adrie werd zes keer kampioen, eindigde vijf keer als tweede en werd vier keer derde. ,,Voor mij was het NK in het verleden lange tijd heel belangrijk, omdat ik bij de eerste drie moest rijden om mijn selectie voor de wereldkampioenschappen af te dwingen. Voor het Nederlandse veldrijden blijft het een heel belangrijke wedstrijd. Als je kampioen kunt worden of podium kunt rijden, is dat gewoon heel interessant voor de renner. En het is ook een uithangbord voor het dorp en de regio waar het kampioenschap georganiseerd wordt.”

Het doel voor het NK is om eerste en tweede te worden. Drie jaar geleden in Veldhoven lukte dat al een keer. Mathieu hierover: ,,Het zou gewoon een keer leuk zijn om samen bij een cross op het podium te staan. In een klassementscross lukte het dit seizoen al bijna. Het zou mooi zijn. We hebben het al eens gedaan op het NK, één en twee. Toen moest er veel gelopen worden en dat kan in Surhuisterveen ook zo zijn denk ik.” Adrie ziet het wel zitten. ,,Het zou weer kunnen, maar dan moet het heel slecht weer zijn met veel blubber. Ik heb ook in Surhuisterveen gereden toen het tien graden vroor en dan krijg je uiteraard een heel ander parcours. Laten we maar niet teveel op de zaak vooruitlopen. We zien komend weekend wel hoe het erbij ligt.”

Terug naar de meest talentrijke telg van het gezin. Als hij weer kampioen wordt, is de kans niet zo groot dat de nationale driekleur veelvuldig te zien is. ,,Normaal zal-ie dit jaar niet meer te zien zijn. De EK-trui heeft voorrang. Ik vind ik die trui iets internationaler, maar ik ben wel heel blij dat ik de nationaalkampioenstrui de afgelopen jaren regelmatig heb kunnen laten zien.”

Tot slot naar het de toenemende populariteit toe van de man die samen met concurrent Wout van Aert uit België het veldrijden momenteel draagt. ,,Moeilijk om dat over jezelf te zeggen, maar je voelt wel dat het iets meer leeft. Er komen steeds meer journalisten naar de koers en het is heel leuk om te zien dat het iets teweeg brengt. Uiteindelijk ken ik veel mensen in Nederland en die vonden het jammer dat de wedstrijden niet vaak uitgezonden werden. Dat is toch een beetje aan het veranderen en ik ben blij dat ik daar onderdeel van uitmaak.”

Mathieu sluit af met een wens. ,,Het zou heel leuk zijn om in Surhuisterveen zoveel mogelijk fans te zien, die ons aanmoedigen. Het is altijd leuker om voor groot publiek te rijden dan alleen door de wei te moeten.”

 
Button