/

Koop en Kalsbeek winnen in Harkema

Jos Koop en Janieke Kalsbeek winnen in Harkema

Jos Koop en Janieke Kalsbeek wonnen zaterdag het wielercriterium in het hart van Harkema.

Brabander Jos Koop was de snelste van een kopgroep van vier bij de mannen. Patrick Bos en Sjors Dekker werden respectievelijk tweede en derde. Jasper de Laat moest genoegen nemen met de vierde plaats. Harry Sweering ontsnapte in de finale uit het peloton en werd vijfde.

De wedstrijd voor elite/beloften en amateurs werd vanuit het vertrek een snelle wedstrijd. Binnen de kortste keren werd op het snelle 1 kilometer rondje het kaf van het koren gescheiden. Na diverse schermutselingen trokken uiteindelijk Koop, de winnaar van de Omloop van de Veenkoloniën, Dekker en Bos de koers naar zich toe. Met een uiterste krachtsinspanning slaagde ook De Laat er in om in de belissende ontsnapping mee te gaan. "Het was een pittige koers", vertelde Koop aan de meet. "Het snelle rondje en de hitte zorgden er voor dat het een slijtageslag werd".

Janieke Kalsbeek wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen trokken niet minder dan zeventien vrouwen op avontuur en dubbelden de rest van het deelnemersveld. In de eindsprint trok Janieke Kalsbeek aan het langste eind. "Het was niet de bedoeling", meldde de leerkracht uit Leeuwarden. "Ik trok de sprint aan voor een van mijn ploegmaatjes. Die kwam niet en toen ben ik zelf vol doorgegaan. Mooi, zo blijft de overwinning in de ploeg". Kalsbeek kent een uitstekende tweede helft van het seizoen met onder meer de winst in Amysoft Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Hanneke Mulder sprintte naar een tweede plaats voor Winanda Spoor.