Nieuws
/

Winnaar Thomas aangenaam verrast over sfeer Profronde

Winnaar Thomas aangenaam verrast over sfeer Profronde

Winnaar Thomas aangenaam verrast over sfeer Profronde

Dezelfde nummers een en twee als in de Tour de France, dat is voorwaar niet slecht. De Profronde van Surhuisterveen kon ze vorige week bijschrijven op de erelijst, want het was geletruidrager Geraint Thomas die won, voor de nieuwe Nederlandse Tourheld Tom Dumoulin.

Door: Gerard Bos

Er waren meer overeenkomsten afgelopen week tussen het grootste wielerspektakel ter wereld en het grootste wielerspektakel van Fryslân en wijde omtrek. Want niet alleen de namen van de nummers een en twee waren gelijk aan die van La Grande Boucle, ook de beleving die ze hadden nadat de strijd erop zat.

De uit Wales afkomstige Thomas keek in Surhuisterveen terug op wat hectische dagen waren geweest. ,,Hectische weken zelfs ook”, verbeterde hij. ,,Ik heb sinds de Tour nauwelijks rust gehad, morgen (woensdag na de Profronde, red.) wordt mijn eerste rustdag. Ik had wat verplichtingen, een feestje en eindelijk tijd voor een biertje. Maar met alle plezier fiets ik deze wedstrijd, hoor.”

Dat de 32-jarige renner van Sky zich als winnaar kon laten huldigen in het Friese wielerdorp deed hem naar eigen zeggen deugd, maar meer nog dan dat toonde hij zich aangenaam verrast over de sfeer en het aantal toeschouwers langs de kant.

,,Ik was hier nog nooit geweest, ken dit helemaal niet”, sprak een bijna verbouwereerde Thomas na afloop van de door maar liefst veertigduizend toeschouwers bezochte Profronde. ,,Zoiets hebben we ook niet in mijn land. Zonde eigenlijk, want het is heel gezellig en heel mooi. De mensen in Surhuisterveen zijn erg vriendelijk. Misschien zouden we bij ons ook zoiets moeten opzetten.”

Wie weet slaat de wielergekte in zijn omgeving wel toe na het succes in de Tour en brengt het mensen op de been zoals dat in Nederland ook is gebeurd. Dat ‘we’ een wielerminnend volk zijn, is niets nieuws. Maar dat ons land in Tom Dumoulin weer eens iemand heeft die voor het eerst in decennia op het podium van de Tour is geëindigd, mist zijn uitwerking al helemaal niet.

Dat bleek ook in Surhuisterveen, want de renner uit Limburg was populair. Zeker bij kinderen. En dat was ook Dumoulin niet ontgaan. ,,Ik hoop dat ik kinderen kan inspireren om ook op de fiets te stappen. Dat zou mooi zijn. Je wilt in een criterium je laten zien, de mensen wat bieden, maar toch ook voor de sport iets terugdoen.”

Winnen zat er niet in, want Thomas klopte hem en nummer drie Bauke Mollema in de sprint. Zo werd na het Toursucces nog een ander mooi kleinood een prooi voor de Welshman: de Gouden Fiets. Minder geluk had overigens Laurens ten Dam. De teamgenoot van Dumoulin bij Sunweb kwam in het begin van de koers ten val, samen met Ramon Sinkeldam. Die kwam er nog relatief goed vanaf, maar Ten Dam liep een sleutelbeenbreuk op.

Foto: Andre Weening/ Orange Pictures en Martin de Jong

 

 
Button