Nieuws
/

Wielrennen Surhuisterveen 2019: koers, toer & meer

Wielrennen Surhuisterveen 2019: koers, toer & meer

In 2019 werden in Surhuisterveen weer tal van fiets gerelateerde evenementen georganiseerd.

Hoogtepunt was de 38e Profronde op de eerste dinsdag na afloop van de Tour de France. De nummer drie van La Grande Boucle, Steven Kruijswijk ontfermde zich over de Gouden Fiets van de Kooyenga groep. De Jumbo-Visma renner kreeg de Italiaan Vincenzo Nibali (2e) en Wout Poels (3e) mee op het podium. Naast genoemd drietal sierden ook Bauke Mollema, Dylan van Baarle en de etappewinnaars Mike Teunissen, Daryl Impey en Nicolas Roche de deelnemerslijst. Ook onze eigen Pieter Weening en Koen de Kort ontbraken niet. Een geslaagd festijn waar duizenden toeschouwers van genoten!

Voorprogramma

In het voorprogramma won Anouska Koster bij de vrouwen met Danique Braam als tweede en de afscheidnemende Roxanne Knetemann als derde. Bij de elite-beloften koers won Remco Schouten voor Jarno Gmelich Meiling en Peter Merx. Opender knaap Daniel Elzinga werd keurig achtste.

Wielerclinic

Op de Feanster wieler-, skeeler- en ijsbaan genoot de wielerjeugd van een clinic. Onder leiding van wielertrainer Jan Dupon konden de kinderen oefenen op échte racefietsen. Mooi was ook dat wielerprof Pieter Weening met zijn Roompot-Charles ploegmakkers, Jasper Asselman en Taco van der Hoorn, nog even langskwamen. ’s Avonds mocht de jeugd op het parcours een rondje meefietsen met de profs. Een unieke ervaring.

Wieleretalage

Etaleur Ulke Wierstra had ook zijn creativiteit weer laten spreken. De wieleretalage van Stichting Wielercomité Surhuisterveen in winkel- en appartementencomplex Dalstrahiem in het hart van het Feanster koopcentrum stond weer geheel in het teken de Profronde. Ook de Feanster Toer kleurde geel.

Nieuw was dit jaar Happen en Trappen

Happen en trappen was op zaterdag 6 juli jl. een nieuw evenement. Ondanks de regen een geslaagd festijn. De deelnemers konden drie routes rijden, die gekoppeld konden worden. Op elke route was vertier en een hapje voor jong en oud op een aantal unieke pleisterplaatsen.

Ladies Day

Deze dag stonden de fietsende dames centraal. Na een aantal workshops onder meer verzorgd door Olympisch schaatskampioene Marianne Timmer werd koers gezet richting Paviljoen De Leijen bij Rottevalle voor de lunch. Een geslaagd festijn.

Kidsday

250 leerlingen uit de groepen 8 van de basisscholen uit Surhuisterveen en de regio namen deel aan de Kidsday in het kader van de Feanster wielerweek. Tien workshops stonden op het programma. De aftrap werd gedaan door tv-kok Pierre Wind en Albert Helfrich van de Feanster wielerevenementen. De workshops hadden te maken met verkeersveiligheid en gezondheid. 

Pieter Weening Classic

De veertiende editie van de fietstoertocht Pieter Weening Classic trok de zaterdag voor de Profronde ruim tweeduizend deelnemers.

De PWC kende opnieuw vijf afstanden: 25, 40, 60, 100 en 150 kilometer. Bij alle afstanden was sprake van geheel nieuwe routes. De start en finish waren op het Torenplein in Surhuisterveen. Vooral voor de tochten over 25 - en 40 kilometer was dit keer meer animo dan in 2018. ,,It wie wer moai regele”, complimenteerde een trouwe deelnemer de organisatie. Deze bestaat uit het Wielercomité Surhuisterveen in samenwerking met de Toerfietsclub Surhuisterveen (TFCS).

Nieuw in Surhuisterveen was de Healthy Ageing Tour

De internationale rittenkoers voor vrouwen had Surhuisterveen op donderdag 11 april jl. als start- en finishplaats. De ruim 130 kilometer lange route was uitgezet op het grondgebied van de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. De Duitse tijdrijdster Mike Kröger won solo voor Romy Kasper en Jolien D’Hoore. Mieke Kröger was zeer content met haar overwinning in Surhuisterveen. “Het voelt geweldig.” De wedstrijd was live te volgen bij NDC/Podium TV.

Kids

In het kader van de Healty Ageing Tour werden In aanloop naar de HAT-etappe in ruim 900 basisschoolkinderen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel helemaal in de gezonde stemming gebracht. Tien basisscholen in beide gemeenten werden bezocht met het ‘Van Bidon tot Broodtrommel-programma’ van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). De kinderen kregen een gastles over voeding en beweging, waarna het geleerde ook in de praktijk werd gebracht. Samen met VO Surhuisterveen Singelland en Albert Heijn Surhuisterveen werd onder meer een kookwedstrijd voor basisscholen georganiseerd. Wie kookt het lekkerste en gezondste gerecht. Winnaar werd CBS De Lichtbron uit Buitenpost.

Kidsday Rabobank

Op de dag van de etappe genoten 350 basisschoolleerlingen op het gezondheidsplein in en rondom de Rabobank in Surhuisterveen van 14 workshops. Van streetdance tot kinder yoga en van survivalbaan tot een workshop gezonde voeding. Het kwam allemaal voorbij. “Dit is toch prachtig”, zegt de enthousiaste organisator Ronnie van der Veen. “Zoveel kinderen en ze zijn allemaal in beweging”. “Dit was onze bedoeling met de Healthy Ageing Tour”, geeft voorzitter van het Feanster wielercomité Albert Helfrich aan. “Het gaat tegenwoordig om verbinden en ervaren. Dat is hier duidelijk te zien op het gezondheidsplein. De kinderen zijn enthousiast en de meesters en juffen hebben een mooie dag. Wat wil je nog meer”, vult Helfrich aan.

Geslaagde zonnige Haelthy Ageing Toertocht

Een geslaagde Healthy Ageing Toertocht op de zondag voor de etappe in Surhuisterveen. Bijna driehonderd toerfietsers passeerden de inschrijftafel bij It Stee foar Iters en Drinkers. De weersomstandigheden waren ideaal. “Zonnig weer, een lekker temperatuurtje en weinig wind. Beter kon het niet op deze lentezondag,” meldt een tevreden toerorganisator Jack Bouw. De deelnemers konden kiezen uit drie routes: 95, 65 of 15 kilometer. De routes voerden de deelnemers over het grondgebied van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en volgenden grotendeels het parcours van de 2e etappe van de Healthy Ageing Tour.

 
Button