Nieuws
/

Vrijbuiter Tom-Jelte Slagter heeft liever niet te veel regels

Vrijbuiter Tom-Jelte Slagter heeft liever niet te veel regels

Vrijbuiter Tom-Jelte Slagter heeft liever niet te veel regels

Door Theo Sikkema

Tom-Jelte Slagter draait zijn rondjes in de 36e Profronde. Hij won er nog nooit, maar komt er graag. ,,Het is vaak een gezellig familiair gebeuren. Er zijn veel bekenden en ik ga vaak op de fiets heen of terug. Bovendien vond ik als beginnend wielrenner criteriums altijd leuk. Het korte werk ligt me goed en ik kom goed door de bochten.”

Van Surhuisterveen naar Nij Beets, waar Slagter met zijn gezin woont, is een kleine 25 kilometer. Een kleine stap vergeleken met de gebeurtenis op zaterdag 25 augustus. Op de dag dat de Ronde van Spanje begint geeft Slagter het ja-woord aan de liefde van zijn leven, Evelien Kooistra. De Groninger vroeg zijn Evelien vorig jaar oktober op romantische wijze ten huwelijk. ,,Na het seizoen gaan we altijd een paar dagen samen weg zonder de kinderen. We waren in Toscane en gingen op de Vespa naar Siena. Ik had de ringen bij me, maar was heel nerveus dat ik geen goeie plek kon vinden. Het lukte allemaal en gelukkig zei ze ja.” Het feest wordt samen met de kinderen Jennifer (9), Milan (4) en Mailynn (2) gevierd in Terherne.

De in Slochteren geboren renner begon dit seizoen met een derde plaats in het klassement van de Tour Down Under, maar hij kreeg pas in de Ronde van Zwitserland het goede gevoel. ,,Dan zit ik lekker op de fiets. Heb geen last van pijntjes en stap bij wijze van spreken na vijf uur fietsen nog fris van de fiets. En ook tijdens de training kan ik zware blokjes dan goed wegtrappen en haal ik betere wattages.”

Slagter is bezig aan zijn achtste jaar als prof. Na Rabobank, Blanco, Belkin, Garmin-Sharp en Cannondale is Team Dimension Data alweer de vijfde ploeg waar hij onder contract staat. Dat past wel een beetje bij de aard van de Groninger. ,,Ik ben een vrijbuiter. Daar hou ik van. Kijk regels zijn goed, maar het brengt je ook vaak in een vastomlijnde rol. Ik ben ook absoluut geen klassementsman. Dat past niet bij mij. Hier heb ik een vrije rol en als ik er een dag in wil vliegen dan helpen mijn ploeggenoten mij ook nog.”

De 29-jarige Slagter won in 2013 de Tour Down Under en in 2014 was hij de beste in twee etappes tijdens Parijs-Nice. In de jaren daarna had Slagter moeite met winnen. Daarover zegt hij iets opmerkelijks. ,,In mijn eerste twee jaar als prof heb ik grote stappen gezet. Eigenlijk was ik in 2014 al op mijn best. Ik heb tegenwoordig vaak moeite om de waarden die ik toen haalde nu weg te trappen. Ik zet nu nog kleine stapjes en de ervaring in de loop der jaren helpt uiteraard ook mee om meer te kunnen.”

Misschien dat trainen bergachtig terrein Slagter verder kan helpen in zijn ontwikkeling, maar hij denkt er niet aan om te verhuizen. Van Groningen naar Friesland is ver genoeg. ,,Ik kan vanuit Nij Beets alle kanten op. Een rondje Lauwersmeer is vier uur, maar ik kan net zo gemakkelijk richting Steenwijk of het Tjeukemeer. Het is wel zo: als ik te lang geen koers heb dan ga ik bijvoorbeeld een paar dagen naar de Ardennen.” Slagter is een familieman en daarbij is in de buurt wonen belangrijk. ,,Als ik tijd heb rij ik met Milan naar Slochteren om een dagje op de boerderij van mijn vader mee te helpen. Milan vindt dat geweldig. Samen op de tractor rijden, prachtig!”

 

 
Button