Nieuwsarchief
/

Komend weekend Wieler driedaagse in Harkema

Komend weekend Wieler driedaagse in Harkema

Volgend weekend Wieler driedaagse in Harkema

 

Harkema pakt komend weekend, 8,9 en 10 juni, uit met een heuse Wieler driedaagse.

Vrijdag openen de amateurs het wielerbal. Zaterdag tekent de organisatie voor een primeur: een individuele tijdrit over ruim één kilometer met herkansing. Zondag staat wielerklassieker de Wadro Ronde van de Kerspelen op het programma

In Harkema worden al bijna zestig jaar wielerkoersen georganiseerd. Op de druilerige zaterdagnamiddag van 29 augustus 1959, toen Harkema nog gewoon Harkema-Opeinde heette, won de latere beroepsrenner bij het Franse Peugeot, Henk Hiddinga uit Stiens, de 1e Ronde van Harkema met start en finish op de Reitsmastrjitte. Bijna zestig jaar later is er nog altijd volop koers op De Harkema.

Vrijdagavond 8 juni (19.00 uur) bijten de amateurs het spits af met een criterium. Met aan de start veel regionale favorieten.

Zaterdag 9 juni een noviteit: een individuele tijdrit over 1,25 kilometer met herkansing. Eigenlijk een lange super sprint op het lokale criteriumrondje. Deze wedstrijd staat open voor de categorieën Elite-mannen en beloften, Elite/belofte club-vrouwen/Amateurvrouwen en Amateur-mannen.

“Per categorie mag je over een bepaalde tijd zo vaak als je wilt opnieuw starten om een betere tijd neer te zetten. Dus als je hersteld bent van je poging dan meld je je weer bij de jury en kun je weer opnieuw starten en de snelste tijd blijft gehandhaafd,” meldt André Weening, voorzitter van Stichting Wielerpromotie Achtkarspelen.

“Voor de amateurs, die vrijdagavond ook starten in het criterium, hebben we een overkoepelend klassement met leuke geldprijzen”.

Zaterdag wordt ook een Dikke Banden Race georganiseerd in samenwerking met de stichting Bernefedivedaasje. De Decathlon Dikke Banden Race is een fietswedstrijd voor jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar oud, die geen wielerlicentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben.

Wadro Ronde van de Kerspelen

Voor zondag 10 juni staat de Wadro Ronde van de Kerspelen op het programma. De klassieker voor vrouwen en mannen maakt deel uit van de nationale Clubcompetitie.

Beide wedstrijden gaan door/langs alle dorpen van de gemeente Achtkarspelen.

De vrouwen starten om 9.30 uur en rijden 121 kilometer met één lokale ronde over de Krûswei, de Hamsterpein, Turfloane, Krûswei, Wopkeloane naar de Homear, waar de start en finish zijn. Voor de vrouwen is het de tweede wedstrijd die meetelt voor de Clubcompetitie.

Aan de start onder meer Janieke Kalsbeek, Danique Braam en Wendy Oosterwoud. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door Sanne Bouwmeester uit Westerbork.

Foto onder: Podium bij de vrouwen 2017 vlnr.2 .Annet Pit (Deventer), 1. Sanne Bouwmeester (Westerbork) en 3. Marije Joling (Assen). 

Elitie-mannen/beloften

De Elite/Beloften starten om 13.45 uur voor een wedstrijd over 157 kilometer, inclusief vijf lokale ronden. Aan het vertrek in Harkema staan 29 clubploegen. Voor de mannen is het de vijfde wedstrijd in de Clubcompetitie in een reeks van tien wedstrijden.

De voorgaande vier wedstrijden werden gewonnen door Jesper Rasch (Omloop van de Veenkoloniën/Veendam), Jos Koop (Dronter Zuiderzeeronde), Martijn Keizer (Zuid-Hollandse Eilanden Tour) en ‘de kolibrie van Warfhuizen’, Peter Merx (Omloop van de Hoekse Waard). In deze laatste wedstrijd werd Martijn Dijkstra uit De Knipe tweede.

 

In het individuele klassement leidt Jesper Rasch (West-Frisia) voor Martijn Keizer (NWVG), Arjan Hofman (Kanjers voor Kanjers CT), Peter Merx (NWVG). Martijn Dijkstra (WV De Jonge Renner) is de beste Fries op een zevende plaats.

In de ploegenstand staat de NWVGroningen eerste. De ploeg met onder meer Hartthijs de Vries (Kollum - foto boven), Sven Kramer, Douwe de Vries, Peter Merx, Jeen de Jong en oud-prof Martijn Keizer.

Vorig jaar werd de Ronde van de Kerspelen gewonnen door Jordy Buskermolen uit Kudelstaart (foto onder).

 

 
Button