Nieuws
/

Vandaag, woensdag, in Profrondekrant interview met Bauke Mollema

Vandaag, woensdag,  in Profrondekrant interview met Bauke Mollema

Vandaag, woensdag,  in Profrondekrant interview Bauke Mollema

Criteriums na de Tour zijn een prima training

Door: Theo Sikkema

Bauke Mollema is al jaren een vaste gast bij de Profronde van Surhuisterveen. De Groninger zegevierde in 2013 en stond de laatste vier jaar steeds op het podium. Vorig jaar was Tom Dumoulin hem net te snel af.

De 31-jarige kopman van Trek-Segafredo komt graag in Surhuisterveen. ,,Het is bekend terrein. Vroeger kwam ik er vaak langs op training. En tijdens de Profronde hangt er altijd een mooie sfeer. Mijn ouders zijn er vaak, de broers met de kinderen komen kijken en er zijn veel bekenden uit Zuidhorn. Altijd een prettig weerzien.” Surhuisterveen is tegenwoordig het tweede na-Tour criterium en Mollema zal er nog wel een aantal rijden. ,,Criteriums staan me niet tegen hoor. Ik ga er nooit met tegenzin naartoe. Zelfs als ik er een paar uur voor moet rijden. Geen enkel probleem. Ik vind het lekker om twee weken op die manier bezig te blijven. In de finales gaat het hard en met die rondjes moet je veel aanzetten. Dat is een andere trainingsprikkel dan ik gewend ben.”

Dat Mollema eind augustus voor het eerst sinds vijf jaar weer de Ronde van Spanje gaat rijden, doet daar niks aan af. ,,De voorbereiding zal daardoor niet veel anders zijn. Ik rij de Classica San Sebastian tussendoor ook gewoon.” Deze klassieker won de klimmer twee jaar geleden na een fraaie solo van bijna tien kilometer.

Vorig jaar koos Mollema, deels gedwongen door het kopmanschap van Alberto Contador in de Tour, voor de Ronde van Italië. Hij reed daarna de Tour in de rol van helper. Toch werd Mollema nog zeventiende in het algemeen klassement. ,,Grote rondes liggen me nou eenmaal goed. In de Tour ben ik meestal net iets beter dan normaal. Ik hou van de zomer en rij eigenlijk altijd prima in de warmte. Ik kan goed zweten en herstellen gaat vaak lang goed.”

De vorm gaat dan meestal mee naar het naseizoen. ,,Als ik de Canadese wedstrijden in Quebec en Montreal bekijk, noteer ik daar vaak mooie ereplaatsen, terwijl veel renners dan al lang stilgevallen zijn qua prestaties.” Mollema vertelt dat hij het ondanks goede eindklasseringen de koersen in Canada wel een keer gezien heeft. Hij houdt van variatie en om die reden start Mollema op zaterdag 25 augustus in Malaga voor zijn vierde deelname aan de Vuelta. Een etappekoers waar hij goede herinneringen aan bewaard. In 2011 werd hij vierde in het algemeen klassement en nam toen de rode combinatietrui mee naar huis. Twee jaar later verraste Mollema iedereen in de straten van Burgos en kwam na een korte solo alleen over de streep.

Twee maanden geleden kwam er in Monaco een derde spruit ter wereld. Tim Mollema werd medio mei geboren. ,,Als je zo’n kleine baby in je armen hebt, ben je al bijna weer vergeten dat de andere twee ook zo klein geweest zijn.” Dochter Julien, die vloeiend Frans spreekt, is zes en Thomas is alweer 3,5 jaar. ,,Met een derde kind verandert er niet zoveel hoor. Het is druk genoeg.” Een groot deel van de dagelijkse beslommeringen komt voor rekening van vriendin Jane. Wel is Mollema het liefst zo weinig mogelijk van huis. ,,Ik ben nu al bijna 150 dagen van huis, maar dat is altijd met een goede reden. Of ik heb een koers of ga verkenningen doen. Trainingskampen heb ik het liefste niet al te veel van. Je ziet bij steeds meer ploegen langere trainingskampen gedurende het seizoen. Daar moet ik echt niks van hebben.”

Door de geboorte van Tim in mei verliep de voorbereiding anders dan normaal. De laatste jaren zat Mollema meestal op hoogte in de Spaanse Sierra Nevada, maar in het kader van verandering toog de Groninger naar het Zwitserse Sankt Moritz. De eerste vijf dagen was de familie mee. Zo was het een mooie combinatie, want elk jaar hetzelfde gebied gaat ook vervelen.

In Monaco lijkt Mollema wel degelijk vaste grond onder de voeten te hebben. ,,Bergen hebben we in Nederland nog steeds niet”, zegt hij lachend. ,,Hier kan ik geweldig trainen en het gezin heeft het prima naar de zin. Voorlopig zijn we hier nog wel even. Het is natuurlijk wel leuk om tijdens de criteria en met Kerst een paar weken in Nederland te zijn.”

Dat zal het voorlopig ook bij blijven. ,,De mensen zijn voorlopig nog niet van mij af hoor. Ik ga nog zeker vijf jaar door met fietsen. Ik heb er nog veel plezier in en trainen staat me ook niet tegen.”

Dat zegt een renner die steeds fitter lijkt te worden. In het verleden moest Mollema tijdens etappekoersen nog wel eens vroegtijdig de strijd staken omdat hij ziekjes was. ,,De laatste jaren ben ik nog bewuster met voeding bezig. Ik had bijvoorbeeld altijd suiker in de thee, maar dat vind ik nu niet lekker meer. We eten meer biologisch. Ik bak zelf brood en voel me fitter en mijn weerstand is toegenomen.” Bewust omgaan met voeding komt ook steeds vaker voorbij op zijn social-mediakanalen. ,,De gemiddelde Nederlander eet niet heel gezond. Bewustwording is belangrijk. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

 
Button