Nieuwsarchief
/

Van Kessel en Van der Haar: ,,Hoe moet je van Van der Poel winnen?"

Van Kessel en Van der Haar: ,,Hoe moet je van Van der Poel winnen?"

Uitdagers Van der Haar en Van Kessel: je weet nooit wat er gebeurt

Hoe versla je als concurrenten de op het oog ongenaakbare Mathieu van der Poel tijdens een NK veldrijden? Lars van der Haar en Corné van Kessel, ploeggenoten en uitdagers van Van der Poel, zijn eerlijk: ,,Normaal gesproken kunnen we hem allebei niet verslaan.”

Rijden voor plaats twee; dat is geen instelling die bij een sportman past. Van der Haar knikt. ,,Helemaal waar. En dus ga ik ook heus voor de winst tijdens de nationale titelstrijd. Maar we moeten wel even realistisch blijven als concurrenten: als Van der Poel rijdt zoals hij kan rijden, is hij normaal gesproken voor ons op dit moment niet te verslaan.”

Door Gerard Bos

Corné van Kessel (foto) won de twee afgelopen edities van de Centrumcross.


Van Kessel is het met zijn ploegmaat eens. ,,Hoe moet je van Van der Poel winnen? Die vraag stellen we ons allemaal. Natuurlijk kan het, maar dan moet het meezitten. In principe pakt hij de titel, is hij te goed voor de rest. De enige manier waarop Lars, ik of anderen een kans maken, is doordat Van der Poel tegenslag krijgt. Maar dat wens je een ander natuurlijk nooit toe, dus nu ook niet.”

Klinkt het verslagen? Klinkt het weinig ambitieus? Wie Van der Haar en Van Kessel kent, weet wel beter. Zij zijn strijders, zijn bevlogen in wat ze doen en gaan altijd voor het maximale resultaat. Maar sprekend over Van der Poel zijn ze beide realistisch.

,,Misschien kun je als ploeggenoten nog wat voor elkaar betekenen”, meent Van der Haar. En Van Kessel, aanvullend: ,,We kunnen elkaar in ieder geval helpen tijdens de koers, voor zover de wedstrijd dat toelaat. Wat we zeker niet zullen doen is tegen elkaar rijden. Behalve als het bijvoorbeeld om plaats twee gaat en we daar samen om vechten; dan is het man tegen man.”

Een zwaar parkoers door hevige regenval, misschien helpt dat de uitdagers van Van der Poel? ,,Mwoah”, klinkt het met enige twijfel in de stem van Van Kessel. ,,Zou kunnen. Maar ja, het kan ook zomaar eens vriezen, ook al wijzen de weersvoorspellingen daar nog niet op. Is dat wel zo, dan is Surhuisterveen ineens een snel en technische ronde in plaats van een zware.”

Van der Haar kampte rond de jaarwisseling nog met schouderklachten. ,,Dat heb ik vaker gehad, dat was veelal de linkerschouder. Maar dit keer was het de rechter.” Zorgen over zijn deelname aan de titelstrijd zijn er echter niet geweest. ,,Het NK loopt geen gevaar, hoor”, verzekert hij.

Lars van der Haar (foto) deed niet onder voor zijn ploeggenoot en won in 2014 en 2015.


Van Kessel kent een betere fysieke aanloop naar de titelstrijd. En hij heeft nog een ander voordeel, al is het maar mentaal. Want de afgelopen twee edities van de jaarlijkse Centrumcross in Surhuisterveen werden door hem als winnaar afgesloten.

,,Het ligt me dus wel, die wedstrijd en dat rondje. Al weet ik ook wel dat het natuurlijk geen garantie is op hernieuwd succes. Dit is een andere wedstrijd, een andere ronde. Het is een nationaal kampioenschap en dat betekent andere belangen, andere druk, andere concurrenten.”

Zwaar, dat wordt het sowieso, zeggen beide renners. Niet alleen de vermoedelijke omstandigheden, maar dus ook het strijden om de winst. Strijden om zilver dus maar? ,,Op voorhand misschien wel, want ik heb niet het niveau van Van der Poel”, zegt Van der Haar. ,,En toch weet je nooit wat er gebeurt. Maar als hij oppermachtig is en Van Kessel en ik om de tweede plaats moeten rijden, dan is dat het maximaal haalbare. We zullen zien.”

 
Button