Nieuws
/

Surhuisterveen is klaar voor 39ste Profronde

Surhuisterveen is klaar voor 39ste Profronde

Surhuisterveen is klaar voor de 39ste editie van de Profronde. Dit jaar op zaterdag 2 oktober a.s. Inderdaad, een bijzondere datum en eigenlijk is het een nieuwe start.

,,Vanwege COVID-19 kon er vorig jaar geen wielerkoers worden georganiseerd en dit jaar was het op de traditionele eerste dinsdag na de Tour de France ook niet mogelijk de wedstrijd te plannen”, vertelt voorzitter Albert Helfrich. ,,Gelukkig kwamen er langzaam maar zeker meer mogelijkheden en werd begin september de knoop doorgehakt. Gekozen is voor de eerste zaterdag na de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in België. Met de achterliggende gedachte om renners die in de mondiale titelstrijd hebben geschitterd naar het Feanster wielerfestijn te halen”.

Dat is gelukt met het contracteren van Philippo Ganna. De Italiaan veroverde voor de tweede keer in zijn carrière de wereldtitel tijdrijden. Ook Fabio Jakobsen is er bij. ,,Jakobsen stond hoog op de verlanglijst”, zegt wedstrijdcoördinator Erik Jager. ,,Jakobsen heeft een geweldige comeback gemaakt in het peloton na zijn zware crash in de Ronde van Polen van vorig jaar. Hij wist zich met succes terug te vechten. Hij won dit jaar drie etappes en de groene trui in de Vuelta”. Ook de Italiaanse sprinters Elia Viviani en Giacomo Nizzolo zijn van de partij.

Afscheid Pieter Weening

Het bijzondere aan deze editie van de profronde is, dat het wielerpubliek afscheid kan nemen van Pieter Weening, de meest succesvolle Friese wielrenner ooit. Met etappezeges in onder meer de Giro d’ Italië en Tour de France maakte hij internationaal furore. In Surhuisterveen zet hij als coureur definitief een punt achter zijn lange carrière en uiteraard willen veel wielerliefhebbers daar bij zijn.

Nieuwelingen

Nieuw in het voorprogramma is de wedstrijd voor nieuwelingen. Bij de jeugdige talenten, die om 13.30 uur starten, bekende namen als Thom van der Werff, Jelrik Hiemstra, Tsjisse Weening en Sil Jacobs.

Start en finish op de Jan Binneslaan

Voor het eerst sinds lange tijd zijn start en finish weer gesitueerd op de Jan Binneslaan. Dit, omdat op het Torenplein de traditionele kermis een plek heeft gevonden. De start van de Profronde is om vier uur in de middag. Hiervoor is gekozen omdat het peloton dan bij daglicht kan finishen en dat komt uiteraard de veiligheid van renners en publiek ten goede. ,,Wij hopen veel mensen te mogen verwelkomen. Alle ingrediënten voor een mooie dag zijn aanwezig. Dat daarbij een beroep op iedereen wordt gedaan om vanwege het nog steeds rondwarende virus de landelijke voorschriften in acht te nemen, spreekt voor zich. Surhuisterveen is er klaar voor en verwelkomt u graag”, aldus Helfrich.

 
Button