Nieuwsarchief
/

Schitterende Elfwegenfietstocht over de Wâldwei

Schitterende Elfwegenfietstocht over de Wâldwei

Schitterende Elfwegenfietstocht over de Wâldwei

Zo’n twaalf honderd fietsers beleefden vandaag een schitterend fietstocht over de Wâldwei. De tocht was onderdeel van het project Fossylfrij Fryslân, een beweging die Friesland zo duurzaam mogelijk wil maken. De insteek was de afgelopen twee weken om mensen in Friesland zo veel mogelijk zonder een druppel benzine of diesel te laten reizen.

Stichting Wielercomité Surhuisterveen haakte hierop in door op de slotdag van deze manifestatie een fietstocht te organiseren van Surhuisterveen naar Culturele Hoofdstad Leeuwarden over de Wâldwei. “Gezien het enthousiasme van de fietsers een boppeslach,” vertelt voorzitter Albert Helfrich. “Het is uniek om over de Wâldwei te fietsen. Dit komt misschien nooit weer. Als organisatie laten we zien dat we niet alleen de blik op wielrennen hebben, maar ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken. Gisteren een succesvolle Kidsday, waar de verkeersveiligheid de boventoon voerden en vandaag de duurzaamheid. Voor de toekomst hebben we nog meer van dit soort activiteiten in petto.”

 

Om kwart voor tien vertrokken de deelnemers aan de tocht vanaf de Badlaan na het startsein van Martin van der Veen, bestuurslid van Fossylfrei Fryslân, richting op het Leeuwarden. De stoet werd begeleid door fossielvrije auto’s, die door bedrijven en instanties beschikbaar waren gesteld voor deze tocht. Het Motorbegeleidingsteam Assen had voor deze gelegenheid de beschikking over twaalf elektrische motoren.

Geneutraliseerd, met een tempo van rond de 20 kilometer/per uur ging het richting Jachtveld, Eastermar, Sumar, Burgum en Garyp naar de Wâldwei. Bij het op rijden van de autoweg moest even gepauzeerd worden, omdat andere activiteiten van de slotmanifestatie van de Elfwegentocht nog dwaande waren.

Nadat de koersdirecteur het sein ‘weg vrij’ had gegeven namen de fietsers massaal bezit van de autoweg naar Leeuwarden. Met ‘de wind op de neus’ werd koers gezet naar Hotel Van der Valk Leeuwarden.

Daar was het keerpunt. Hier konden de fietsers de definitieve keuze maken over de te rijden afstand: 60 of 100 kilometer. Gezien het schitterende fietsweer gingen vele deelnemers voor de 100 kilometer terug naar Surhuisterveen, waar de finish op het gezellige Torenplein was.

Het hele evenement werd live uitgezonden door de Leeuwarder Courant/NDC op de livestream en ook op Podium TV (Ziggo kanaal 35, Kabelnoord kanaal 19). De reportage wordt vandaag de hele dag herhaald.

 
Button