Nieuwsarchief
/

Roze truidrager Pieter Weening in uitstekend gezelschap

Roze truidrager Pieter Weening in uitstekend gezelschap

 

Roze truidrager Pieter Weening in uitstekend gezelschap

In de finale van de Giro d’Italia 2020 heeft Wilco Kelderman op de voorlaatste dag de roze leiderstrui verloren. Met nog een tijdrit van 16 kilometer naar Milaan staat de renner van Team Sunweb derde in het klassement. Zijn ploeggenoot Jai Hindley is nu leider in het klassement in vrijwel dezelfde tijd als de Brit Tao Geogegan Hart (Team Ineos). Een bijzonder enerverend slot van de Giro. Morgen de allesbeslissende tijdrit tussen de beide jonge kemphanen in de strijd om de eindbuit van de Giro 2020..

Kelderman was de negende Nederlander die in de Giro, voor het eerst verreden in 1909, het roze droeg. De traditie van de roze trui begon in 1931. 

Pieter Weening is één van de negen Nederlanders. Hij won in 2011 de vijfde etappe en werd tevens leider in het algemeen klassement. De roze trui bleef vier dagen om de schouders van de Harrekiet.

Wim van Est had in 1953 de primeur als eerste roze truidrager. In 2017 won Tom Dumoulin als eerste Nederlander de Giro.

De negen roze truidragers

Tom Dumoulin 17x; Erik Breukink 8; Steven Kruijswijk 5; Pieter Weening en Jean-Paul van Poppel 4; Jeroen Blijlevens en Wilco Kelderman 2, Wim van Est en Gerrit Voorting 1.

Foto onder: Top-drie Profronde van Surhuisterveen 2017: Bauke Mollema (l.), Tom Dumoulin en Primoz Roglic (3e).

 
Button