Nieuwsarchief
/

Rein Zwart overleden

Rein Zwart overleden

Rein Zwart uit Heerenveen overleed zaterdag 23 april jl. Hij werd 85 jaar.

Zwart was tientallen jaren actief in de wieler- en schaatswereld als jurylid en organisator. In ijsstadion Thialf was hij jarenlang veiligheidscoördinator bij grote evenementen.

Zwart kwam in het begin van de jaren zestig in de vorige eeuw in de wielersport terecht. Van 1964 tot 1984 was hij voorzitter van Wielervereniging Olympia uit Heerenveen. Samen met zijn medebestuurders zette hij zijn schouders onder de organisatie van de klassiekers Ronde van Zuid-Friesland en de Koga Miyata Race. Als KNWU-jurylid maakte hij in 1966 zijn debuut in de ronde van Wolvega en groeide uit tot een gerenommeerd wedstrijdleider die in heel Nederland actief was. Zijn omvangrijke activiteiten in de wielersport waren ook de KNWU niet ontgaan. In 1990 na afloop van ‘zijn’ Ronde van Zuid-Friesland kreeg hij voor zijn verdiensten voor de wielersport het Zilveren Wiel uitgereikt.

Bij zijn afscheid als wedstrijdvoorzitter in het profcriterium van Surhuisterveen werd hij door de KWNU voor zijn hele wieleroeuvre beloond met het Gouden Wiel.

Ook de schaatssport lag hem na aan het hart, met name het marathonschaatsen. Zwart was één van de mensen die het marathonschaatsen vanaf niets tot een belangrijke sport opbouwde. In 1968 werd hij jurylid van de marathoncommissie in Thialf Heerenveen. Een functie die uitgroeide tot nationaal en internationaal scheidsrechter. Talloze wedstrijden leidde hij ook op natuurijs in Nederland en het buitenland: Finland, Canada, de Verenigde Staten, Mongolië en op de Oostenrijkse Weissensee. Daarnaast maakte hij jarenland deel uit van de landelijke scheidsrechterscommissie en was baancontactman in Thialf. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijdersbond (KNSB) benoemde hem voor al zijn activiteiten voor de schaatssport tot Lid van Verdienste.

Toen na de Elfstedentocht op de schaats van 1985 het skeeleren, anno nu inlineskaten, een hype werd, zette Zwart met zijn ‘vaste mannen’ deze tak van sport ook in Friesland op de kaart. Talloze wedstrijden rond de kerktoren in de dorpen, een Nederlands kampioenschap in Gorredijk, klassiekers en twee de Heineken Skeelerrace langs de Friese Elfsteden werd georganiseerd.

Rein, een man met een bijzonder groot hart voor de sport, was een aimabel mens. Een droevig verlies voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Een groot gemis voor de sport.

Donderdag 28 april is er tussen 19.00 en 20.00 uur gelegenheid tot condoleren in IJsstadion Thialf. Zaterdag 30 april vindt om 11.00 uur de afscheidsdienst plaats in Crematorium Haskerpoort in Oudehaske.

 
Button