Nieuwsarchief
/

Pieter Weening won 10 jaar geleden zijn eerste etappe in de Giro

Pieter Weening won 10 jaar geleden zijn eerste etappe in de Giro

Pieter Weening won 10 jaar geleden, 11 mei 2011, zijn eerste etappe in de Giro d’ Italia. De 5e etappe. Een rit van Piombino naar Orvieto over 191 kilometer. Niet alleen over geasfalteerde wegen, maar ook over de gravelwegen van Toscane en Umbrië. Wegen bekend van Strade Bianche. Half verharde wegen van witte gravel. “ Voor mij waren deze gravelwegen juist goed.”

Weening voelde zich er thuis op. Geen wonder. In de achtertuin van huize Weening aan de Betonwei in Harkema liggen de zand- en sintelpaden richting Eastermar en De Rottefalle voor het oprapen. Overigens feliciteerde ook supermodel Doutzen Kroes uit Eastermar Pieter na zijn overwinning via Twitter: “Lokwinske!”

In de finale van de etappe ontdeed Weeing zich van de Fransman John Gadret en Martin Kohler. In de slotklim hield hij nog net voldoende voorsprong over om de ritzege en de roze trui te pakken. In het klassement had hij 2 seconden voorsprong op de Italiaan Marco Pinotti. Genoeg om vier dagen in het Maglia Rosa te rijden. Op de flanken van de Etna moest hij passen en nam Alberto Contador, de tweevoudige winnaar van de Profronde van Surhuisterveen, het kleinood over.

De overwinning van Weening werd overschaduwd door de dood van Wouter Weyland. De Belg overleed een dag eerder na een valpartij in de afdaling van de Passo del Bocco. Weening droeg zijn overwinning op aan Weyland.

Tom-Jelte Slagter, debutant en Rabobank-ploegmakker van Weening, kwam in de etappe over de Toscaanse gravelwegen zwaar ten val en moest de strijd staken.

De winst van Weening, na zijn Touretappezege in 2005, maakte ook in de Wâlden, veel los bij de supporters. Maat Frank Wierstra liet zijn auto roze spuiten. De Feanster Tour kleurde rond de Profronde roze. De deelnemers aan de Pieter Weening Classic werden verrast met een roze Tackx bidon en ook De Feanster, de wekelijkse nieuwsbrenger in Surhuisterveen en omstreken, kleurde roze net als de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

In 2014 won Weening, in dienst van het Australische Orica-GreenEdge, opnieuw een etappe in de Giro.