Nieuwsarchief
/

Pieter Weening Classic: mooie routes mét ‘lekkere buien’

Pieter Weening Classic: mooie routes mét ‘lekkere buien’

Surhuisterveen - De dertiende editie van de fietstoertocht Pieter Weening Classic (PWC) heeft zaterdag een kleine tweeduizend deelnemers getrokken.

Start en finish van de tocht - die vijf afstanden kent: 25, 40, 60, 100 en 150 kilometer - waren zoals gebruikelijk het Torenplein in Surhuisterveen. De eerste deelnemers waren daar ’s ochtends om half acht al van de partij om zich te melden voor de langere afstanden.

Voor de dertiende editie had het Wielercomité Surhuisterveen vijf volslagen nieuwe routes gemaakt. Deze vielen volop in de smaak bij de fietsers. De deelnemers waren na afloop vol lof over de paadjes en weggetjes waarlangs zij waren getoerd. ,,De kracht is elk jaar weer nieuwe routes. De mensen zijn heel enthousiast en verheugen zich nu alweer op de nieuwe editie in 2019”, aldus toerritcoördinator Jack Bouw. 

Over het verloop van het evenement is de organisatie ‘meer dan tevreden’, ondanks het feit dat er minder deelnemers waren dan vorig jaar. In 2017 reed een kleine drieduizend fietsers de Pieter Weening Classic. Het warme weer in combinatie met de verwachte onweersbuien hebben voor een geringere deelname gezorgd, aldus Bouw. ,,Maar we zijn zeer content. Het was een prachtige dag.” 

Door de lekkere temperatuur van rond de 24 graden Celsius en een koele bries was het zaterdag ook een stuk aangenamer fietsweer dan de dagen voorafgaand aan de 28ste juli. Ook de regen die rond het middaguur op sommige plekken viel, vonden talrijke fietsers plezierig. ,,Een lekker buitje. Heerlijk”, zo luidden de reacties. De deelnemers die de regen omarmden, beschouwden de neerslag als een fijn extraatje bij de deze editie van de Pieter Weening Classic.

Bij de familiefietstochten was er iets minder blijdschap over de - soms hevige - neerslag. De deelnemers aan de 25-km-tocht die ’s ochtends rond tien uur waren gestart, kregen na het rust- en controlepunt De 4 Elementen in Stroobos een enorme hoosbui op hun dak. Sommige fietsers kozen snel een schuilplaats. Anderen gingen onverdroten door met hun tocht richting het Torenplein. Door en door nat arriveerden ze uiteindelijk op het Piazza Pieter Weening. ,,Het heeft ook wel wat”, glimlachte een vrouw terwijl de brillenglazen van alle nattigheid ontdeed.

De deelnemers aan de tocht over 25 kilometer gingen door het schitterende miedengebied richting Gerkesklooster-Stroobos. Waar het asfalt in Surhuisterveen een zuigende werking had op de banden, vormde het betonnen plaveisel van de Miedwei een ideale fietsondergrond. De rust, de ruimte, de schitterende natuur en de prachtige vergezichten vormden een ideaal decor voor de toertocht.

Bij de langere afstanden gingen de fietsers naar het zuidoosten. De deelnemers doorkruisten er onder meer het Drents-Friese Wold. ,,Mooie routes. Geweldig. Hoe krijgen jullie het elk jaar weer voor elkaar om ons zo te verrassen”, liet een trouwe PWC-rijder zich ontvallen. En dat er een-tweetje met weerman Piet Paulusma over de verkwikkende regen was gemaakt, vond hij helemaal perfect…

Bron: defeanster.nl (foto's: Atze H. van der Ploeg)

 
Button