Nieuws
/

Paul Herijgers klúnt naar winst in koudste Centrumcross ooit

Paul Herijgers klúnt naar winst in koudste Centrumcross ooit

Foto archief WCS - Paul Herijgers wint de koudste Centrumcross 1997

27 geleden, op donderdag 2 januari 1997, won Paul Herijgers de 3e Centrumcross van Surhuisterveen. De koudste Centrumcross ooit verreden. ‘Echt koud is het hier,” sprak de Belg na afloop. ‘Klunen, dat is toch lopen op het ijs? Dan is de Elfstedentocht wel wat veur dit manneke’.

2 januari 1997, een zonnige ijsdag met een gemiddelde temperatuur van -12,6 ºC met een gevoelstemperatuur van -16 ºC. Op die dag sprak de voorzitter van de Friesche Elfsteden, Henk Kroes, de legendarische woorden: ‘It giet oan’. Twee dagen later werd de 15e Elfstedentocht op de schaats verreden.

Na twee nationale crossen, beiden gewonnen door Adrie van der Poel, stond de 3e editie van de Feanster cross op de internationale UCI-kalender. Naast Herijgers stonden ook zijn landgenoot Danny de Bie, wereldkampioen 1989, en de Tsjech Radomir Simunek sr., wereldkampioen 1991 in Gieten voor Adrie van der Poel, aan de start. Ook de eerste Olympische kampioen mountainbike, Bart Brentjens, was van de partij. Niemand was deze dag opgewassen tegen Herijgers. De wereldkampioen van Koksijde 1984, waar Gretinus Gommers de juniorenwereldtitel veroverde, verwees Richard Groenendaal (2e) en Adrie van der Poel (3e), die na een val de laatste ronden met een gescheurde linkerschoen reed,  naar de andere podiumplaatsen verwees. Het was de tiende zege voor Herijgers dat seizoen. Zaterdag laat hij zeker en vast de koersfiets staan. Want de Elfstedenkoorts is ook overgewaaid naar Vlaanderen. ‘Ik zet m’n eigen d’n hele dag in een zetel voor de televisie’, vertelt hij.

Anno 2024 is Herijgers co-commentator veldrijden bij Sporza naast Ruben van Gucht. Grietinus Gommers uit Kollumerzwaag ontbrak wegens griep.

Derde nationale titel voor Jan Steensma

Jan Steensma uit Surhuisterveen veroverde op deze ijskoude dag voor het derde jaar op rij de nationale titel bij de veteranen/masters. ‘Dit wie de moaiste fan de trije!’ Tijd om lang feest te vieren had de Steen niet, want zaterdag moest voor de derde keer de Elfstedentocht geschaatst worden. ‘Fan ‘e jûn mar efkes op ‘e iisbaan trene foar de Alvestêdetocht’.

Foto Paul Herijgers anno 2024 co-commentator VRT/Sporza