Nieuwsarchief
/

Regen mag pret niet drukken tijdens Pieter Weening Classic

Regen mag pret niet drukken tijdens Pieter Weening Classic

Foto's Martin de Jong

Zaterdag vond alweer de achttiende editie plaats van de Pieter Weening Classic. Bijna 1700 deelnemers vertrokken zaterdagmorgen na het startschot van wethouder sport van de gemeente Achtkarspelen, Jouke Spoelstra. Een bont gekleurd lint van fietsers trok ditmaal richting Groningen en Drenthe.

Met afstanden variërend van 25 tot zelfs 150 kilometer kwam iedereen aan zijn trekken. Ook aan de liefhebbers van de onverharde paden was gedacht. De gravelrijders konden zich uitleven op een parcours van 70 kilometer. ,,Ondanks de regen was het een mooie fietsdag’’, zo verwoordde een van de deelneemsters haar beleving van het Feanster fietsfestijn.

Het was al vroeg gezellig druk op het tot Piazza Pieter Weening omgedoopte Torenplein. De koffie, de ultieme wielerdrank bij uitstek, lieten velen zich goed smaken. Op sommige gezichten was toch wel iets van spanning af te lezen. Waar de een al duizenden kilometers in de benen had stonden anderen aan de start die de fiets een keer per jaar afstoffen om toch deel te kunnen nemen aan de Pieter Weening Classic.

Na een laatste blik op buienradar vertrokken de deelnemers met een regenjasje in de achterzak voor hun tocht. Ook ditmaal was toercoördinator Jack Bouw er weer in geslaagd om, samen met de ervaren parcoursbouwers van de plaatselijke toerfietsclub TFCS, weer unieke routes uit te zetten zodat zelf de meest ervaren fietsers over paadjes kwamen waar ze het bestaan nog niet van wisten.

De regenjasje konden even na 11 uur uit de achterzakjes worden gehaald toen Pluvius zijn sluizen openzette. Dit resulteerde in een paar valpartijen waarbij Jan-Harm Schippers Sepp Kuss imiteerde door op zijn gezicht te vallen. De voormalig profvoetballer uit Harkema kon er gelukkig wel om lachen en vervolgde met een bebloed gezicht zijn tocht.

De reacties na afloop, ondanks de regen, waren positief. ,,Mooie routes, wij zijn op paden en weggetjes geweest waar we nog nooit geweest waren’’, aldus een van de deelnemers alvorens richting de feesttent te lopen om een biertje te gaan drinken met zijn fietsmaten.