Nieuwsarchief
/

Olympisch kampioene Anna van der Breggen start in NK Surhuisterveen

Olympisch kampioene Anna van der Breggen start in NK Surhuisterveen

Zo nu en dan maakt ze haar opwachting in het veld, Olympisch kampioene op de weg Anna van der Breggen. In haar korte veldritcampagne tussen de wegseizoenen in start ze zaterdag 13 januari a.s. ook in het KNWU NK Veldrijden in Surhuisterveen.

De gedreven wielervrouw zal geen genoegen met een bijrol. Dat bewees ze twee jaar op rij in Surhuisterveen. In 2016 won ze de Internationale Centrumcross overtuigend voor de Britse Helen Wyman en de Belgische Joyce Vanderbeken. In de 2013 maakte de piepjonge Van der Breggen haar opwachting in Surhuisterveen. Met een knappe derde plaats achter Marianne Vos (1e) en Helen Wyman (2e) liet ze overduidelijk zien dat ze in het veld ook terdege rekening met haar moeten houden. Twee jaar later (2015) was ze opnieuw van de partij en werd ze derde achter Vos en Lucinda Brand (2e). 

Wegrenster

Als wegrenster heeft Van der Breggen, afkomstig uit het Overijsselse Hasselt, zich stormachtig ontwikkeld en behoort ze tot de absolute wereldtop. In de UCI World ranking neemt ze achter landgenote Annemiek van Vleuten de tweede plaats in. Marianne Vos staat derde.

Na Olympisch goud op de weg in 2016 in Rio de Janeiro werd 2017 opnieuw een topjaar voor Van der Breggen. Debuterend in het shirt van het Limburgse Boels Dolmans Cycling Team werd ze in de Healty Ageing Tour nog geklopt door Ellen van Dijk, maar daarna ging het crescendo. In de voorjaarsklassiekers scoorde ze een gave hattrick met winst in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Na de eindoverwinning in de Tour de Californië wist ze in juli voor de tweede keer op rij in Italië de Giro Rosa te winnen. In het Noorse Bergen besloot ze haar wegcampagne 2017 met een zilveren medaille op de individuele tijdrit.

Foto: Anna van der Breggen wint in 2016 solo de Internationale Centrumcross. - AWFoto.nl/André Weening

 
Button