Nieuwsarchief
/

Nationale kampioenschappen niet geheel nieuw voor Surhuisterveen

Nationale kampioenschappen niet geheel nieuw voor Surhuisterveen

Ruim twintig jaar al organiseert het Wielercomité van Surhuisterveen de internationale Centrumcross. Het bracht het knotsgekke wielerdorp deelnemers van grote naam. De erelijst vermeldt winnaars als Adri van der Poel (3x), Mario de Clercq (2x), Sven Nys (2x), Richard Groenendaal (3x), Gerben de Knegt (3x), Lars van der Haar (2x), Corné van Kessel (2x) en Lars Boom. Ook het damesveld kende vele toppers met als absolute veelvraat Marianne Vos. Maar liefst acht keer wist publiekslieveling Vos te winnen in Surhuisterveen. De erelijst vermeldt verder bekende winnaars als Hanka Kupfernagel, Anna van der Breggen, Helen Wyman, Reza Hormes-Ravensteijn (2x), Lucinda Brand en aanstormend talent Yara Kastelijn.

Dat er veel vertrouwen is in de Feanster organisatie en het parcours, bleek rond de eeuwwisseling. Tot tweemaal toe mocht Surhuisterveen een wedstrijd organiseren die meetelde voor het Superprestige-klassement. Mario de Clercq en Sven Nys eisten destijds de zege voor zich op. In de winters van 1997 en 1998 verreden de amateurs en de masters hun NK als onderdeel van de Centrumcross. Respectievelijk  Pierre Frijters en Martin Schuttert mochten zich bij de amateurs hullen in het nationale tricot.

Jan Steeensma

Wereld- en Nederlands kampioen Jan Steensma was zeven keer op rij succesvol in Surhuisterveen

Bij de masters was thuisrenner Jan Steensma jaren een klasse apart. De ‘staatsamateur’, zoals hij zichzelf noemde, omdat hij in de WW zat, veroverde in zijn eigen achtertuin in 1997 voor de derde keer de nationale titel en een jaar later herhaalde hij dit kunststukje. In totaal won hij zes nationale titels en werd maar liefst driemaal wereldkampioen bij de masters. Steensma was eerst wegrenner en zag de cyclocross aanvankelijk als een prima manier om te overwinteren. ,,Het zwaartepunt lag bij mij altijd op de weg. Was ik maar eerder met crossen begonnen”, zegt de tegenwoordig in Bakkeveen woonachtige Steensma nog wel eens. Voor de KNWU verzorgt Jan Steensma enkele malen per week trainingen in alle categorieën. Steensma is benieuwd naar wat de talentvolle broers Del Grosso op het NK zullen laten zien. ,,Het liefst rijden de uit Eelde afkomstige Bodi en Tibor op een modderig parcours. Dat ligt hun wel. We zullen zien.”

Oud-prof Erik Dekker heeft dit seizoen nog één doel en dat is de nationale titel bij de masters. Onlangs werd hij in het Belgische Mol wereldkampioen in de categorie 45 tot en met 49 jaar. ,,Ik vind het een heel mooi parcours in Surhuisterveen”, liet Dekker onlangs optekenen in het Dagblad van het Noorden. ,,Het is heel fysiek, dus het ligt mij denk ik wel. Maar dat betekent niet dat ik win”, aldus de topfavoriet. Dekker won vorig jaar voor de tweede keer de centrumcross bij de masters.

Erik Dekker

Wereld- en Europees kampioen Erik Dekker won niet alleen twee keer de Profronde van Surhuisterveen, maar was ook twee keer succesvol in de Centrumcross bij de masters. (Foto Edo Werkman)

 
Button