Nieuws
/

Na NK misschien ook maar de Tour de France?

Na NK misschien ook maar de Tour de France?

Na NK misschien ook maar de Tour de France?

Gerard Bos

Van lokale ondernemers tot bekende Nederlanders; de genodigden die van dichtbij het NK veldrijden volgden, waren stuk voor stuk enthousiast over Surhuisterveen als decor van een belangrijk wielerevenement. Dat is goed nieuws met het oog op ambities die binnen de provincie leven om de start van een grote ronde naar Friesland te halen.

Het is zondagmiddag. Overheerlijke aroma's prikkelen de zintuigen, afkomstig van een breed scala aan hapjes. Of het nu een delicatesse, een gezonde versnapering of een aloude Hollandse puntzak friet is, in Suhuisterveen smaakt het tijdens het NK veldrijden in het 'VIP-dorp' op het Torenplein allemaal naar meer. Zoals dat het hele weekeinde gold voor de sfeer, de publieke belangstelling, het maatschappelijke draagvlak en het door de organisatie vertoonde vermogen om een nationale titelstrijd tot een succes te maken.

"Dat ze hier wat kunnen neerzetten, bewijst het Wielercomité jaar na jaar na jaar al met de Profronde en de Centrumcross. Maar dit NK veldrijden, echt een groot evenement in plaats van een wedstrijd, spant de kroon. Het laat eens te meer zien waar de mensen in Surhuisterveen toe in staat zijn."

Was getekend: Sander de Rouwe, voorman van de Friese CDA en in die hoedanigheid lid van Gedeputeerde Staten. De politicus liet zondag weten dat de provincie op wielergebied de start van een grote ronde – bij voorkeur de Tour de France – op lange termijn naar Friesland hoopt te kunnen halen. "Het is beslist niet eenvoudig, het is iets van een lange adem, een jarenlange lobby. We hopen dat het lukt in de periode 2020-2025. Hoe mooi zou dat zijn?"

De Rouwe noemde Surhuisterveen zondag voor even de wielerhoofdstad van Nederland. Hoewel niemand het hardop uitspreekt, zou het voor de hand liggen dat het Friese dorp een rol speelt in de komst van een internationaal wielerspektakel in de provincie. Met de decennialange ervaring in Surhuisterveen is waardevolle kennis aanwezig.

Foto: loco-commissaris Fryslan Sander de Rouwe (m.) -  foto Martin de Jong

Luuc Eisenga zou het toejuichen. Ook hij was bij het NK aanwezig, zoals hij dat vaker is geweest in Surhuisterveen tijdens Profronde, Centrumcross of beide. De algemeen directeur van sc Heerenveen werkte jarenlang in de wielerwereld. Dat was in verschillende hoedanigheden, zowel competitief als bestuurlijk.

"En hier in Surhuisterveen is het altijd goed voor elkaar. Dat is echt wel bijzonder hoor, zoveel publiek elke keer bij wat de organisatie hier uit de grond stampt. Zoveel betrokkenheid ook, van de mensen uit het dorp en wijde omtrek. Dat is mooi om te zien. Compliment, iets om trots op te zijn."

Zoals het ook sportief genieten is, voegt de baas van de Friese eredivisieclub daar aan toe. "Uiteindelijk ben ik een liefhebber. Dat was ik en dat blijf ik. Ook van veldrijden, hoewel mensen mij misschien koppelen aan wegwielrennen. Maar veldrijden is bijzonder, is heel erg zwaar. Wordt onderschat. Maar levert altijd snelle, mooie en spectaculaire wedstrijden op."

En wie weet, misschien over een x-aantal jaren ook wel mooie plaatjes van een 'Grand Départ'  van de Tour de France. Aan De Rouwe of Eisenga zal het niet liggen, aan de mensen in Surhuisterveen ook niet. De Tour naar Surhuisterveen? Ah, oui..!

 
Button