Nieuwsarchief
/

Lucinda Brand gaat voor de nationale titel

Lucinda Brand gaat voor de nationale titel

Lucinda Brand gaat voor de nationale titel. Vorig jaar werd ze in Sint-Michielsgestel tweede achter Marianne Vos. Vos, de zesvoudige nationale kampioene, is niet fit en moet afhaken voor de titelstrijd in Surhuisterveen.

Brand daarentegen heeft na haar wegcampagne op overduidelijke wijze haar visitekaartje afgegeven in het veld met sterke optredens in internationale crossen. Met tal van podiumplaatsen, waaronder een tweede plaats in het Europees kampioenschap in Tabor, en overwinningen in Woerden, Mol en Sint Niklaas is ze duidelijke één van de topfavorieten in Surhuisterveen naast Sophie de Boer en Maud Kaptheijns. Interessant is ook de start van Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen.

Brand baalt naar eigen zeggen nog van vorig jaar. Vos bleek toen veel te sterk. ,,Dat was jammer. Ik ga me niet nog eens een keer laten verrassen. Dit jaar wil ik het spannender maken, ik ga natuurlijk opnieuw voor de winst. Het NK is een belangrijke wedstrijd.”

,,Het is leuk, zeker als er veel volk langs de kant staat. Dat is voor ons als renners altijd zo, zeker in internationale wedstrijden. Maar in eigen land ook en helemáál bij een nationaal kampioenschap.”

Brand kijkt uit naar de titelstrijd in Surhuisterveen. Ze wijst op de weersomstandigheden. ,,Die zullen van invloed zijn op misschien de uitslag, maar zeker ook de koers op zich. Want als het flink regent, wordt het een zware wedstrijd. Dan moet je op de macht rijden. Dat is niet eenvoudig, maar voor sommige van ons een voordeel.”

Anna van der Breggen

Zo nu en dan maakt ze haar opwachting in het veld, Olympisch kampioene op de weg Anna van der Breggen. In haar korte veldritcampagne tussen de wegseizoenen in start ze ook in het NK in Surhuisterveen.

De gedreven wielervrouw zal geen genoegen met een bijrol. Dat bewees ze twee jaar op rij in Surhuisterveen. In 2016 won ze de Internationale Centrumcross overtuigend voor de Britse Helen Wyman en de Belgische Joyce Vanderbeken. In de 2013 maakte de piepjonge Van der Breggen haar opwachting in Surhuisterveen. Met een knappe derde plaats achter Marianne Vos (1e) en Helen Wyman (2e) liet ze overduidelijk zien dat ze in het veld ook terdege rekening met haar moeten houden. Twee jaar later (2015) werd zo op opnieuw derde achter Vos en Brand (2e).

Wegrenster

Als wegrenster heeft Van der Breggen, afkomstig uit het Overijsselse Hasselt, zich stormachtig ontwikkeld en behoort ze tot de absolute wereldtop. In de UCI World ranking neemt ze achter landgenote Annemiek van Vleuten de tweede plaats in. Marianne Vos staat derde.

Na Olympisch goud op de weg in 2016 in Rio de Janeiro werd 2017 opnieuw een topjaar voor Van der Breggen. Debuterend in het shirt van het Limburgse Boels Dolmans Cycling Team werd ze in de Healty Ageing Tour nog geklopt door Ellen van Dijk, maar daarna ging het crescendo. In de voorjaarsklassiekers scoorde ze een gave hattrick met winst in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Na de eindoverwinning in de Tour de Californië wist ze in juli voor de tweede keer op rij in Italië de Giro Rosa te winnen. In het Noorse Bergen besloot ze haar wegcampagne 2017 met een zilveren medaille op de individuele tijdrit.d

Bovenste foto: Lucinda Brand - sportfoto.nl/Dick Soepenberg

Onderste foto: Anna van der Breggen - AWfoto.nl/Andre Weening

 
Button