Nieuwsarchief
/

Lieuwe Westra overleden

Lieuwe Westra overleden

Foto Martin de Jong - Lieuwe Westra wint in 2014 de Profronde van Surhuisterveen

Net zoals in de gehele wielerwereld is er geschokt gereageerd in Surhuisterveen op het overlijden van Lieuwe Westra. Het kind van de Trynwâlden is afgelopen zaterdag op 40-jarige leeftijd overleden.

In zijn jeugdjaren was Lieuwe Westra de te kloppen man. Als 8-jarige stapte hij voor het eerst op de fiets. Hij was in die jaren ijzersterk. Vooral het sprinten ging hem goed af. Samen met heit Cor, mem Alie en broer Jan Hendrik reden ze heel Nederland door voor de wedstrijden. Maar als tweedejaars nieuweling zakte de motivatie weg en stopte hij met wielrennen. Velen vonden dat jammer want die zagen in Westra een groot talent.

Westra kreeg een ander leven. Hij ging op stap, kreeg andere vrienden en werd stratenmaker. Tot het moment dat hij een wedstrijd ging bezoeken van zijn broer Jan Hendrik, die zijn mannetje ook stond in het peloton, begon het bij de jongste telg uit de familie ook weer te kriebelen. Westra begon te trainen, ging weer wedstrijden fietsen en niet onverdienstelijk. Mede door zijn doorzettingsvermogen werd hij in 2009 professional bij Vacansoleil. Later ging hij rijden bij Astana waar ook Vincenzo Nibali reed.

Westra kreeg de bijnaam het Beest en heeft een mooie erelijst bijeen weten te fietsen. Zo won hij de Driedaagse De Panne-Koksijde, Ronde van Denemarken, een etappe in Parijs-Nice en wist hij als tijdrijder twee keer Nederlands kampioen te worden. In Surhuisterveen schreef hij de Profronde in 2014 op zijn naam.

Na prachtige jaren tussen de wielen heeft Westra door medische redenen besloten om zijn carrière in 2017 af te sluiten.

“Als renner zagen we Lieuwe graag bij ons in de Profronde, vaak samen met zijn broer Jan Hendrik, en we hebben altijd van hem genoten. We vinden het dan ook verschrikkelijk dat Lieuwe er nu niet meer is. Bij deze willen we de familie en naasten veel sterkte wensen met dit grote verlies”, zegt Ale Procee van Wielercomité Surhuisterveen.

 

 
Button