Nieuwsarchief
/

Koos Wieling met pensioen...........

Koos Wieling met pensioen...........

SURHUISTERVEEN – Eigenlijk zou ik dit artikel in het Fries moeten schrijven. Want als er iemand Fries is, is het Koos wel. Zondagavond stuurde ik hem een berichtje. ‘Hoi Koos. Ik hoop dat je nog heel lang mag genieten van je welverdiende pensioen.’ ‘Shit’, dacht ik nog. ‘Dat had in het Fries gemoeten’. Helaas. Te laat. Het appje was al onderweg. Het antwoord kwam snel. ‘Ik hoopje it ek. Tank!’ Als eerbetoon aan een graag geziene gast op de Feanster wielerevenementen ben ik graag even het archief ingedoken.

Door Henk Postma

 

                     

 Koos in gesprek met twee Friese toppers. Links Anouska Koster (Profronde 2012) en rechts Ilona Hoeksma (Profronde 2014)

     

Jarenlang was ik redactielid van de Goalgetter, clubblad van ’t Fean ’58. Dit samen met Jacob Hielema. Eén van onze trouwe lezers was Koos. Elke uitgave werd ook verstuurd naar Omrop Fryslân en andere media. Bij elk Feanster evenement vroeg Koos of de Goalgetter haast weer uitkwam. ‘Sy fjochtsje by de Omrop om wa’t jim blêd it earst lêze mei’, meldde hij dan altijd even. Bij de centrumcross waren we Koos altijd een slag voor. ‘Winterstop Koos, geen Goalgetter.’

 

                                                       

     Koos Wieling en Jacob Hielema volgen geconcentreerd de koers


Waar ik Koos regelmatig tegen het lijf liep was bij Harkemase Boys. Koos voor Omrop Fryslân, ik voor de Feanster. Of gewoon zomaar even door de week bij een bekerwedstrijd kijken. En na afloop een ‘beerenburgje’ in de bestuurskamer. Hoewel, zomaar. Bij thuiskomst in Reduzum had Koos de teletekstpagina op Fryslân al keurig bijgewerkt. 

Pieter Spinder was destijds voorzitter van Harkemase Boys. Zijn tweet op Twitter (zie foto onder) zei veel over hoe men aankeek tegen Koos Wieling. Vanuit de hele (sport)wereld kwamen reacties. Wielrenner Lieuwe Westra reageert vanuit Australië, de voormalige perschef van SC Heerenveen doet dat vanuit Sri Lanka. Schaatser Jorrit Bergsma nam zondag even plaats naast Koos in Thialf. Collegae en oud-collegae sturen hem een appje, collegae van de Leeuwarder Courant doen dat ook. Ook Harm de Wagt, oud voorzitter van ONS , laat iets van zich horen net als Jan Vlap, de voetbaltrainer uit Sneek: ‘Vandaag zijn laatste werkdag bij de @OmropSport de nestor Koos Wieling ! Bedankt voor de mooie tijden langs het veld en scherpe interviews ! Geniet van je vrije tijd ! #kooswieling.’ Oud-voetballer Ronnie Pander, tegenwoordig woonachtig in Surhuisterveen, verwoordt het zo: ‘Koos Wieling bedankt. Bedankt voor de fijne stem op de radio. De kundige informatie, de fijne verslaggeving van welke sport dan ook. Met passie voor de sport, het geluk uitstralend dat je deze mooie baan mocht hebben. Waar mogelijk licht kritisch in interviews, maar altijd zeer respectabel. Fijn om als mede-sportliefhebber mee te werken. Nogmaals dank en geniet van een mooi pensioen.’ Voor meer over de carrière van Koos en hoe het allemaal begon; klik HIER

 

Zoals eerder gememoreerd is de Friese taal heel ‘wichtich’ voor Koos. Wat graag had ik dit verhaal in het Fries geschreven, maar dat zou mij veel moeite kosten. ‘Beskamsum’ zal Koos misschien zeggen, en gelijk heeft hij. Onderstaand artikel stond destijds in de Leeuwarder Courant: Ruim tweederde van de Omrop Fryslân-medewerkers is gezakt voor een Friese taaltoets, die het personeel zichzelf opgelegd had. Sportverslaggever Koos Wieling windt er geen doekjes om: ,,It is beskamsum.'' Wieling maakt deel uit van de werkgroep die het initiatief voor de toets nam. Hij en de andere werkgroepleden hebben al langere tijd zorg over de taalbeheersing van de collega's. Die wordt volgens hen steeds slechter. ,,Mar wy skrokken derfan dat de útslach sa beroerd wie. Dit kin net.'' Lees HIER verder…..

 

 

  Koos bedankt……ook namens alle sportliefhebbers uit Surhuisterveen en omstreken!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 
Button