Nieuwsarchief
/

KNWU wil meer internationale crossen op kalender

KNWU wil meer internationale crossen op kalender

Foto: Joris Nieuwenhuis Nederlands kampioen bij de beloften in Surhuisterveen 2018

Over successen heeft het Nederlandse veldrijden niets te klagen. Toch is er ook nog genoeg te wensen voor de beleidsmakers van de KNWU. Bovenaan de lijst: de behoefte aan meer internationale crossen.

Bron: cyclingonline.nl

Bondscoach Gerben de Knegt en veldritcoördinator Ad van Grootel noemen dat als speerpunt voor de komende jaren. "Zodat je als Nederlandse crosser - van junior tot elite - niet meer telkens naar Zwitserland, Tsjechië of Engeland moet om UCI-punten te halen. Vooral voor jongeren is die drempel best hoog. Daarom heeft Nederland behoefte aan internationale crossen, niet alleen op het allerhoogste niveau, maar ook daaronder" zegt De Knegt erover.

Nederland had dit jaar vier internationale wedstrijden op de kalender staan. De Superprestige van Gieten, de Kiremko Nacht van Woerden, de Vestingscross in Hulst en de wereldbekerfinale in Hoogerheide. Komend jaar komt daar wellicht Rucphen weer bij, die nu koos voor de organisatie van het Nederlands kampioenschap.

De afgelopen jaren verdwenen er veel veldritten. Waar in het verdere verleden Pijnacker, Zeddam en Heerlen (o.a.) afvielen, zijn ook Surhuisterveen en Huijbergen meer recent verdwenen. De Grote Prijs van Brabant heeft na afloop van dit kalenderjaar twee keer een EK georganiseerd, maar schrapte juist deze winter de reguliere internationale wedstrijd. Vaak door gebrek aan een volwaardig veld.

"We gaan op zoek naar organisatoren die de stap aandurven. Nationaal hebben we een goede kalender staan momenteel. Wellicht kan van daaruit gekeken worden naar een opwaardering. We hebben al voorzichtige gesprekken met kandidaten" zegt Van Grootel. Die zullen naar verwachting echter pas in de winter van 2021-2022 daadwerkelijk op de kalender verschijnen. "Het is in veel opzichten belangrijk dat we het internationale circuit dichterbij brengen voor onze talenten. Zo kunnen ze de degens eens kruisen met leeftijdsgenoten van over de grens en kunnen wij ook gemakkelijker zien wie het internationale niveau al aankan" besluit De Knegt.

Foto onder: Bondscoach Gerben De Knegt als renner actief in het Feanster Bos in de Centrumcross Surhuisterveen, die hij twee keer won.

 
Button