Nieuwsarchief
/

Kansen voor internationale wielerronde in Friesland

Kansen voor internationale wielerronde in Friesland

Kansen voor internationale wielerronde in Friesland

In de provincie Friesland zijn de voorwaarden ruimschoots aanwezig om een internationale wielerronde te organiseren met een positieve maatschappelijke spin-off, meldt het Mulier Instituut op haar site. De organisatie van één of enkele etappes van de Tour de France of de Giro spreekt in de provincie het meest aan. Een positieve maatschappelijke spin-off kan worden bevorderd door het evenement in te zetten voor het realiseren van doelen die in de provinciale uitvoeringsagenda zijn opgetekend.

Dit blijkt uit het onderzoek dat het Mulier Instituut in opdracht van de provincie Friesland heeft verricht. Hiervoor is een literatuurstudie uitgevoerd en zijn expertinterviews afgenomen.

Andere bevindingen uit het rapport zijn:

- De investering voor het organiseren van een internationale wielerronde wordt ingeschat op 10 tot 18 miljoen euro en kost drie tot vijf jaar aan voorbereiding. Een stichting lijkt de beste     rechtsvorm, waarin zowel de publieke sector, de private sector, de wetenschap en het onderwijs vertegenwoordigd dienen te zijn.

- Veelgenoemde locaties voor het evenement zijn: Leeuwarden (start), de elf steden (en Heerenveen en Drachten) en de Afsluitdijk.

- De start van een grote internationale wielerronde staat garant voor internationale media-aandacht, honderdduizenden bezoeken en een economische impact die in de miljoenen loopt.

- Het trekken van voldoende bezoekers zal aandacht vergen, zeker buiten Leeuwarden. De perceptie onder Nederlanders is dat Friesland ‘ver weg’ is. Daarnaast kan slecht weer een   spelbreker zijn.

- Friesland telt relatief weinig hoofdkantoren van internationale bedrijven. Dit is voor het verkrijgen van voldoende private sponsoring geen goede uitgangspositie. Desalniettemin lijken er voor het aantrekken van private sponsors buiten Friesland voldoende mogelijkheden te zijn.

- Het is zaak om afgeleide activiteiten zoals side events op poten te zetten en om de Friese bevolking optimaal bij het evenement te betrekken. Zodoende kan het evenement niet alleen een sportieve gebeurtenis ín Friesland worden, maar ook vóór Friesland.

Klik hier om de publicatie te downloaden (pdf).

 

 
Button