Nieuwsarchief
/

Jongste verkeersregelaar actief tussen vele vrijwilligers NK-veldrijden

Jongste verkeersregelaar actief tussen vele vrijwilligers NK-veldrijden

Jongste verkeersregelaar actief tussen vele vrijwilligers NK-veldrijden

Voor het eerst heeft het wielercomité een NK-veldrijden naar Surhuisterveen weten te halen. Dat brengt heel veel extra publiek op de been en deze verkeers- en mensenstroom moet ook langs het parkoers geleid worden. Zo'n zestig verkeersregelaars zijn verdeeld over twee dagen druk bezig om renners, publiek en verkeer zoveel mogelijk van elkaar te scheiden.

Uiterst vriendelijk wordt het verkeer dat de Vierhuisterweg in wil slaan gewezen op de afsluiting van deze verkeersader richting Harkema. “Noait lilk wurde”, zo heeft Piet van der Meer in zijn loopbaan als verkeersleider wel geleerd. Een goed humeur is namelijk wel nodig wanneer niet iedereen de gekozen route kan rijden. “Ja, der sjocht wolris ien wat swart.

Toeschouwers die bij de oversteekplaats ter hoogte van de Bining proberen over te steken wanneer deze af en toe gesloten is, maken geen schijn van kans. “Dat mag niet!”, roept de tienjarige Jarn naar hen. “Dit is de jongste vrijwilliger van het team”, vertelt zijn vader Klaas van Houten die deze oversteekplaats bemant. Jarn vindt het leuk werk en wil dit nog wel vele jaren doen.

Even verderop schiet één van de parkoersbeheerder twee minuten voor de start van de elite-vrouwen even uit zijn slof wanneer enkele toeschouwers nog snel even over het hek zullen klimmen om over te steken. In twee stappen overbrugt hij zo'n vijf meter om de overtreders rap op de vingers te tikken. “Wat sille wy no belibje?!” Een minuut later ademt hij alweer een en al vriendelijkheid. “Tsja, sy moat al witte wa't de baas is...”

Tekst en foto's: Dick Kooy

 

 
Button