Nieuws
/

Benelux Tour dit jaar wél naar Noordoost-Friesland: start van WorldTour-wedstrijd in Surhuisterveen

Benelux Tour dit jaar wél naar Noordoost-Friesland: start van WorldTour-wedstrijd in Surhuisterveen

Op de foto ziet u van links naar rechts en opgefleurd door wielrenners (niet benoemd):

Jan-Michiel van der Gang (Admiraliteitsdagen), Andries Nieuwenhuis (Wielercomité Surhuisterveen), Jelle Boerema (wethouder Noardeast-Fryslân), Jo van Remortele (Golazo Sports), Sander de Rouwe (gedeputeerde provincie Fryslân), Johannes Kramer (burgemeester Noardeast-Fryslân), Jouke Spoelstra (wethouder Achtkarspelen), Gelbrig Hoekstra (wethouder Tytsjerksteradiel), Joop Atsma (Wielercomité Surhuisterveen). Foto Marit Visser.

Gemeente Noardeast-Fryslân is eind augustus 2021 gastheer van de start van de 7-daagse Benelux Tour, de voormalige BinckBank Tour. De organisatie is in handen van de gemeente Noardeast-Fryslân en de provincie Fryslân. Dit is de enige meerdaagse UCI WorldTour wedstrijd van Nederland en België. De inwoners van beide landen krijgen de mogelijkheid om de beste ploegen en wielrenners van de wereld dicht bij huis aan het werk te zien. De tocht gaat door Noordoost Fryslân en zal, naast de stad, meerdere dorpen in verschillende gemeenten aandoen. 

De ploegenpresentatie is op zondag 29 augustus 2021

Het decor hiervoor is de historische Elfstedenstad Dokkum. De renners van alle ploegen die deelnemen aan de Benelux Tour, worden gepresenteerd in bootjes op het water van het Lyts Djip (het Klein Diep). Voor het publiek zijn de renners te bewonderen langs de Suupmarkt, de Zijl en de Vleesmarkt.

De start van deze profronde is op maandag 30 augustus in Surhuisterveen

De aftrap vindt plaats in Surhuisterveen, gemeente Achtkarspelen. De route gaat verder via de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, het Hogeland en Noardeast-Fryslân. De finishplaats van de eerste etappe is in Dokkum. Er is dan ongeveer 170 km. afgelegd.

“Met de Benelux Tour kunnen wij Fryslân opnieuw als sport- en fietsprovincie promoten”

“Met de komst van de Benelux Tour naar het Noordoosten van onze prachtige provincie zetten we Fryslân weer op de kaart als dé fietsprovincie”. Gedeputeerde Sander de Rouwe is enthousiast! “We kijken uit naar de komst van het profpeloton, ditmaal op Noordoost Friese wegen.”

“Vergeet de nevenactiviteiten als de scholenchallenge en de actie ‘doortrappen’ niet”

Rondom de Benelux Tour worden verschillende nevenactiviteiten georganiseerd. Wethouder Jelle Boerema rekent erop dat het evenement duizenden bezoekers naar de meest noordelijke stad van de Elfstedentocht trekt. De Benelux Tour zal sterk bijdragen aan de gebiedspromotie van de regio Noordoost Fryslân.

Op zaterdag 28 augustus is er de mogelijkheid om een toertocht te rijden

De organisatie hiervan is in de vertrouwde handen van het wielercomité van Surhuisterveen.

De organisatie van de Admiraliteitsdagen komen met een alternatief programma

De bekende ‘Admiraliteitsdagen’ gaan in 2021 niet door. Wel zorgen ze voor een bruisend alternatief, in samenwerking met andere organiserende partijen in de stad. De kick-off van de sportieve activiteiten is vóór de presentatie van de renners op 29 augustus. Dat is de start van de weken van de Admiraal.  

Houd voor verdere informatie de gemeentelijke pagina in de krant en de website in de gaten Vanaf nu wordt regelmatig informatie doorgegeven. Er is een projectpagina, www.noardeast-fryslan.nl/beneluxtour.nl. Hier komt onder andere het parcours op, wegafsluitingen, nevenactiviteiten enzovoort. Ook komt er een evenementenpagina op facebook.

Een totaaloverzicht van het parcours vindt u op: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2948445

De Benelux Tour eindigt op zondag 5 september

Het parcours biedt doorgaans een mix van sprinterskansen, heuveletappes en een tijdrit en is per definitie geschikt voor de renners die ook de voorjaarsklassiekers kleuren. De afgelopen jaren eindigde de voormalige BinckBank Tour telkens halverwege de Muur van Geraardsbergen. De enige meerdaagse World Tour-race van de Lage Landen begint zes weken na de finish van de Tour de France.

In 2020 won Mathieu van der Poel met een machtige solo van 50 kilometer de slotetappe én het eindklassement!

 

 
Button