Nieuwsarchief
/

Healthy Ageing Tour past bij Surhuisterveen

Healthy Ageing Tour past bij Surhuisterveen

Healthy Ageing Tour past bij Surhuisterveen

Dat de Healthy Ageing Tour op donderdag 11 april Surhuisterveen als start- en finishplaats kent en daarbij 135 kilometer door de directe omgeving aflegt, is zowel sportief als maatschappelijk iets om naar uit te kijken. Dat stellen burgemeesters Oebele Brouwer (Achtkarspelen) en Jeroen Gebben (Tytsjerksteradiel).

Door Gerard Bos

De een noemt het fantastisch. De ander geweldig. Superlatieven schieten tekort als beide burgervaders zich uitlaten over de etappekoers waarmee de top van het internationale vrouwenwielrennen hun gemeentes aan zal doen. Het zijn niet de clichépraatjes; integendeel. Wie Brouwer en Gebben spreekt, spreekt twee bevlogen burgemeesters. Beiden met oog voor sport en maatschappij. En de connectie daartussen. Precies waar je aan denkt bij de Healthy Ageing Tour.

,,Ik ben nog maar enkele weken burgemeester van Achtkarspelen (begin februari, red.), maar nu al mag ik een mooi evenement als dit verwelkomen in de gemeente”, zegt Brouwer (foto onder). Hij kijkt handenwrijvend uit naar de komst van de rit door Tytsjerksteradiel en ‘zijn’ Achtkarspelen.

Dat Surhuisterveen start- en finishplaats is van de tweede etappe van de vijfdaagse rittenkoers in Noord-Nederland, doet hem deugd. Het dorp heeft een centrumfunctie in de gemeente en staat bekend als het wielermekka van de provincie Fryslân.

Al sinds begin jaren tachtig organiseert de plaatselijke Stichting Wielercomité immers de jaarlijkse Profronde. Een criterium dat regionaal, nationaal en zelfs internationaal vermaard is om haar historie, haar erelijst van Tourwinnaars tot Girowinnaars en om de enorme publieke belangstelling. De tienduizenden toeschouwers die elke dinsdag na de Ronde van Frankrijk naar Surhuisterveen komen, zijn tekenend voor de verbindende factor die de Profronde is in het dorp en wijde omtrek.

Dat effect zal de etappe van de Healthy Ageing Tour naar verwachting medio april ook hebben op de gemeente Tytsjerksteradiel. Burgemeester Gebben (foto onder) is ermee in zijn nopjes dat de etappe langs fraaie plaatsen in zijn gemeente trekt en dat inwoners er op de neus bij kunnen staan. Zelf blijkt hij ook een fervent wielrenner. ,,Ik probeer namelijk regelmatig wat kilometers op de racefiets te maken. Zo'n zestig per week.”

Hij vervolgt: ,,Sport en bewegen vinden wij als gemeente erg belangrijk voor onze inwoners. In dat kader past de Healthy Ageing Tour prima bij ons als gemeente en als hele regio. We onderstrepen het belang van gezond leven.”

Brouwer sluit zich daar namens Achtkarspelen bij aan. ,,Gezondheid is belangrijk, een gezonde manier van leven dus ook. Dat willen we graag helpen promoten. En je wilt voorkomen dat het alleen een ‘papieren’ voornemen is. We kunnen mede door de Healthy Ageing Tour het als gemeentes, als regio, in de praktijk laten zien dat we het ondersteunen. We willen de mensen enthousiasmeren.”

De gedachte achter het wielerspektakel spreekt niet alleen aan, de setting waarin die zich voltrekt eveneens. ,,Het is een prachtige route”, zegt Gebben. Die gaat bijvoorbeeld in Tytsjerksteradiel door Eastermar. Laat dat nu net  de woonplaats zijn van zijn collega Brouwer. Met een lach zegt die: ,,De rit komt net niet langs mijn huis. Helaas.”

Dorpen als Kootstertille en Buitenpost, Sumar en Suwâld worden eveneens aangedaan door het peloton, voordat de rit in Surhuisterveen finisht. In dat dorp is nog een viertal plaatselijke omlopen ingetekend tijdens de etappe. Tussensprints zijn er ook, bijvoorbeeld in Burgum. De streep ligt dan voor het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel.

,,De rit geeft ons de kans om onze gemeente te tonen”, vindt Gebben. ,,We bieden in Tytsjerksteradiel letterlijk en figuurlijk iedereen de ruimte in deze mooie omgeving. Dat zal ook te zien zijn tijdens de etappe.” En, vult Brouwer aan, voor Achtkarspelen geldt hetzelfde. ,,Het verbindt bovendien de gemeenten, de mensen, de belangstellenden. Het wordt een bijzondere happening, een mooie dag.”  Gebben, instemmend: ,,Daar ben ik van overtuigd.”

 
Button