Nieuwsarchief
/

Gedeputeerde Poepjes onthulde megaschilderij op Kidsday

Gedeputeerde Poepjes onthulde megaschilderij op Kidsday

Gedeputeerde Poepjes onthultde megaschilderij op Kidsday

Tekst en foto's: Marike van der Molen/ De Feanster

Eén van de hoogtepunten tijdens de Kidsday was de onthulling van een schilderij op de in het geel gestoken Feanster toer, gemaakt door kinderen uit de groepen 7 en 8 van het vorig schooljaar. De onthulling werd gedaan door gedeputeerde Sietske Poepjes van de Provincie Fryslân. 

Poepjes, die naast gedeputeerde ook voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) is, vindt het een prachtig schilderij. ,,Bovendien zijn er twee belangrijke redenen waarom dit soort initiatieven zo belangrijk zijn voor Fryslân en de kinderen”, aldus Poepjes. ,,Het is heel belangrijk dat ook jonge weggebruikers weten welke dingen ze zelf kunnen doen om zich veilig in het verkeer te begeven. Waar zit de dode hoek van een vrachtwagen? En hoe verstandig is het om je mobiel op de fiets te gebruiken?”

Het zijn allemaal vragen die vrijdag op het Torenplein werden beantwoord. Daarnaast vindt Poepjes het erg belangrijk dat kinderen met cultuur in aanraking komen. ,,Dit schilderij is een levendig voorbeeld van hoe kinderen zelf ook een onderdeel kunnen vormen van cultuur.”

Tweehonderd A4tjes

Het imposante schilderij werd gemaakt door de kinderen, die vorig jaar deelnamen aan de eerste editie van de Kidsday. Zij maakten individueel een schilderij. De tweehonderd creaties vormen nu samen één groot schilderij.

Irene Leistra Sjoerdstra is Special Paint Artist. Zij maakte het ontwerp, dat gebaseerd is op een stropdas die ruim tien jaar geleden werd gedragen door de leden van Stichting Wielercomité Surhuisterveen en ook dit jaar de nekken van de leden van het comité siert.

Sjoerdstra maakte het ontwerp op een bijzondere manier. Alle tweehonderd doeken, zo groot als een A4tje, werden aan elkaar geplakt. Daarna legde ze het geheel op z’n kant. ,,Zo tekende ik de afbeeldingen op de das na, liggend op m’n zij”, vertelt Sjoerdstra over de werkwijze. ,,Toen de kinderen eenmaal aan de slag waren gegaan met het inkleuren ervan, kwamen ze iedere paar uur weer even kijken, nieuwsgierig naar hoe die tweehonderd A4tjes steeds meer één geheel gingen vormen.”

‘Naar Fries Museum’

Het schilderij blijft - een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden - in ieder geval op de Feanster toer hangen tot en met de Profronde op dinsdag 31 juli. ,,Wat er daarna mee gaat gebeuren weten we nog niet precies. Eigenlijk zoeken we gewoon iemand met een hele grote woonkamer”, grapte Van der Veen. 

Gedeputeerde Poepjes droeg in haar toespraak echter al een mooie andere oplossing aan. ,,Misschien wil het Fries Museum het wel een tijdje hebben. Daar is in ieder geval al een heel mooie grote wand in de ontvangsthal, waar het schilderij precies zou passen en prachtig tot zijn recht zou komen.”

Stropdas

Het schilderij is gebaseerd op een stropdas die ruim tien jaar geleden werd gedragen door de leden van Stichting Wielercomité Surhuisterveen. De speciaal ontworpen stropdas werd indertijd mogelijk gemaakt door de Spaar en Voorschotbank en Van der Lijn Wereldmode.

Stoere stunts

Twee crossfietsers gaven ondertussen een spectaculaire show weg. De stoere stunts werden door 200 enthousiaste kinderstemmen toegejuicht. Ronnie van der Veen, sponsorcoördinator van het Wielercomité Surhuisterveen, genoot volop. ,,Het is mooi om te zien hoe krachtig het is, als je heel veel verschillende aspecten combineert tot één evenement. De kinderen genieten én leren een heleboel en dat is zo belangrijk.”

 

 
Button