Nieuwsarchief
/

Fryslân start lobby voor komst Tour de France

Fryslân start lobby voor komst Tour de France

Fryslân start lobby voor komst Tour de France

Het provinciebestuur wil over drie tot vijf jaar de start van een grote wielerronde naar Friesland halen. Een extern haalbaarheidsonderzoek slaat de kans op succes vrij hoog aan.

Sander de Rouwe, voorman van de Friese CDA en in die hoedanigheid lid van Gedeputeerde Staten liet tijdens het KNWU NK Veldrijden in Surhuisterveen weten dat de provincie op wielergebied de start van een grote ronde – bij voorkeur de Tour de France – op lange termijn naar Friesland hoopt te kunnen halen. "Het is beslist niet eenvoudig, het is iets van een lange adem, een jarenlange lobby. We hopen dat het lukt in de periode 2020-2025. Hoe mooi zou dat zijn?"

Foto: Sander de Rouwe 2e van links

Voor het accommoderen van de start van de Ronde van Italië of die van Spanje is al gauw 12 miljoen euro nodig. De Tour de France is nog wat duurder. Daar staan een enorme televisiezendtijd en een stroom bezoekers tegenover.

Als er geen vertrek van een grote ronde kan worden geboekt, wil de provincie ook met een etappeplaats genoegen nemen. Dat is goedkoper, maar de baten vallen dan ook kleiner uit.

Zo was Bolsward in 2015 en 2016 start- en finishplaats van de Eneco Tour, waar internationale toppers aan het vertrek stonden.

 
Button