Nieuwsarchief
/

Bentveld, Alvarado en Van der Poel Nederlands kampioen in Rucphen

Bentveld, Alvarado  en Van der Poel Nederlands kampioen in Rucphen

Foto: @jansteensmacyclocrosstraining - Top-drie NK nieuwelingen-meisjes met kampioene Leonie Bentveld

Leonie Bentveld prolongeerde haar Nederlanse titel veldrijden bij de nieuwelingen-meisjes in Rucphen. Het was de vierde titel voor de talentvolle renster uit Burgum. Ook in de jeugdrangen wist ze twee keer goud te veroveren. Mirre Knaven en Lauren Molengraaf moesten hun meerdere erkennen in Bentveld en werden tweede en derde.

Leonie Bentveld reed dit seizoen, nationaal en internationaal niet zonder succes, bij de junior-vrouwen. Volgens de regels van de internationale wielerunie, de UCI, moest ze het Nederlands kampioenschap bij haar eigen leeftijdsgenoten rijden, de nieuwelingen-meisjes. “Ik had in deze categorie geen punten bij elkaar gereden, dus moest ik op de achterste startrij plaats nemen”. Voor Bentveld geen probleem. “Ik had weer een heel goede start en wist in de eerste ronde op te schuiven naar de twee koplopers”. In de tweede ronde sloeg ze haar slag. “Bij een modderplas kon ik binnen door schuiven en een gaatje slaan, dat ik wist uit te bouwen tot een kleine twintig seconden. Een voorsprong die ik wist te consolideren”.

De vierde nationale titel was een realiteit. “Een mooie bekroning op een geweldig seizoen waarin ik veel geleerd heb met dank aan mijn privésponsors en begeleiders”.

Mathieu van der Poel klasse apart

Vanuit de start liet Mathieu van der Poel geen enkele twijfel bestaan over wie op dit moment de beste veldrijder is. Souverein en geconcentreed reed de jongste Van der Poel naar een nieuwe rood-wit-blauwe kampioenstrui. Lars van der Haar greep het zilver en het brons was voor een verrassende Joris Nieuwenhuis. Eén van de kandidaten voor eremetaal, Corné van Kessel, moest genoegen nemen met de vierde plaats.

“Ik  ben tevreden”, vertelde Mathieu van der Poel. “Het was een lastige omloop met al die bochten. Ik vind het echt mooi dat er de laatste jaren zoveel publiek aanwezig is op het NK. Een mooie ontwikkeling”.

Een tevreden man was Lars van der Haar, die de laatste weken fysiek op de sukkel was. "In het begin van de wedstrijd kon ik nog enigszins in het spoor van Mathieu blijven. Maar de tweede plaats is goed, gezien mijn voortraject". Tevreden was ook Nieuwenhuis met zijn derde plaats. De voormalige wereldkampioen bij de beloften richt nu zijn vizier op het wereldkampioenschap in Zwitserland. Knap was ook de achtste plaats van Gosse van der Meer.

De uitslag: 1. Mathieu van der Poel; 2. Lars van der Haar; 3. Joris Nieuwenhuis; 4. Corné van Kessel; 5. Stan Godrie; 6. Maik van der Heijden; 7. David van der Poel; 8. Gosse van der Meer; 9. Kelvin Bakx; 10. Koen van Dijke.

Ceylin del Carmen Alvarado maatje te groot

Ceyin del Carmen Alvarado was duidelijk een maatje te groot voor haar concurrentes. De beloften-dame was, gezien haar prestaties van de laatste weken, torenhoog favoriete. Alvarado soleerde naar haar eerste titel bij de vrouwen. Annemarie Worst  won het zilver voor tweevoudig uitredend kampioene Lucinda Brand. "Ik wilde het niet op een sprint laten aankomen", vertelde Alvarado na afloop. "Toen ik een kloofje had ben ik volle bak doorgegaan. Pas in de laatste ronde voelde ik mij zeker". De kans bestaat dat Alvarado in het WK in Zwitserland toch start in de titelstrijd bij de vrouwen. "De komende dagen zullen we zien", zei ze lachend.

"Balen", zei uittredend kampioene Lucinda Brand. "Het parcours lag me niet met al dat draaien en keren. De komende weken gaan we de puntjes op de i zetten richting het WK". Na een vierde, derde en tweede plaats in de mondiale titelstrijd lonkt de renster van Telenet-Baloise naar meer.

De uitslag: 1. Ceylin del Carmen Alvarado; 2. Annemarie Worst; 3. Lucinda Brand; 4. Yara Kastelijn; 5. Marianne Vos; 6. Geerte Hoeke; 7. Maud Kapteijns; 8. Linda van Anrooij; 9. Mascha Mulder; 10. Pauliene Rooijakkers.

Bij de beloften-vrouwen won Inge van der Heijden. De wereldkampioene won voor Manon Bakker (2e) en Aniek van Alphen (3e). De beloften titel bij de heren was voor Ryan Kamp voor Mees Hendrikx en Pim Ronhaar.

"Een geslaagd evenement! We zijn supertrots", meldt organisator van het NK, Camiel van den Bergh.

Erik Dekker de eerste kampioen

Erik Dekker was zaterdag de eerste Nederlandse kampioen bij het NK veldrijden. In het Brabantse Rucphen was de tweevoudige winnaar van de Profronde van Surhuisterveen de sterkste bij de Masters 50+. De categorie waar hij dit jaar in debuteerde. "Een titel is altijd mooi, maar ik was liever gestart bij de Masters 40+. Dan heb je meer weerstand en dat motiveert". Jan Weevers veroverde het zilver en het brons was voor René Kuhlmann. 

Bij de Masters 40+ was de titel voor Freek de Jong. Maikel Govaarts en Tukker Maarten Nijland werden tweede en derde. Bij de Amateurs/Sportklasse was het goud voor Yannick Runhart voor Bart de Veer en Dennis van de Kruisweg.

David Haverdings won bij de nieuwelingen-jongens. De jonge Drent kreeg Jelte Jochems (2e) en Menno Huizing (3e) aan zijn zijde op het podium. Haverdings was dit seizoen al dertien keer succesvol. “Daarom telde maar één plek voor me en dat was de eerste. Ik ben heel blij dat ik het seizoen heb kunnen bekronen met deze titel. Nadat mijn laatste overgebleven concurrent een foutje maakte, ben ik volle bak in de aanval gedaan. Dat was afzien, maar bracht me het goud.”

Bij de junioren-vrouwen was gedoodverfd favoriete Shirin van Anrooij de sterkste. Puck Pieterse werd tweede en Fem van Empel, winnares van de DVV Trofee, derde.

Bij de junioren-heren ging de titel eveneens naar Drenthe. Tibor del Grosso won goud voor Lucas Janssen en Danny van Lierop. 

 

 


 

 

 
Button