Nieuwsarchief
/

Wereldtitels voor Van der Poel, Van Anrooij, Kamp en Alvarado

Wereldtitels voor Van der Poel, Van Anrooij, Kamp en Alvarado

Mathieu van der Poel liet er Dübendorf geen enkele twijfel over bestaan wie de sterkste veldrijder is. Vanuit het vertrek nam Van der Poel resoluut het heft in handen en bouwde elke ronde gestaag zijn voorsprong uit. Zijn derde wereldtitel was een feit, z'n 24ste overwinning van het seizoen. "Dit was één van de grootste doelen van het seizoen. Dat het dan lukt, maakt mij gelukkig". Het optreden in Zwitserland was de laatste cross van het seizoen. "Nu een weekje rust en dan opbouwen naar het wegseizoen". De tweede plaats was voor Thom Pidcock. De jonge Brit ontdeed zich met een spetterende demarrage van een handvol Belgen. Eli Iserbyt volgde maar blies zich op. Toon Aerts ontfermde zich over de derde stek. Corné van Kessel werd zevende. De andere Nederlanders: 11. Lars van der Haar, 12. Joris Nieuwenhuis, 15. David van der Poel, 20. Stan Godrie, 25. Sieben Wouters.

Bij de beloften-vrouwen was de Française Marion Norbert-Riberolle superieur. Tweede werd de Hongaarse kampioene Blanka Kata Vas voor de Britse Anna Kay. Manon Bakker werd vijfde voor de uittredende kampioene Inge van der Heijden.

Thibaut Nys won bij de heren-junioren met een keurige vijfde plaats voor Tibor del Grosso.

Dag 1 - drie wereldtitels voor Nederland

Dag 1 van het Wereldkampioenschap veldrijden in het Zwitserse Dubendorf is voor Nederland uitstekend begonnen. Drie wereldtitels, in totaal zeven medailles.

De eerste wereldtitel bij de junior-vrouwen is voor Shirin van Anrooy. De Zeeuwse kreeg Puck Pieterse en de Amerikaanse Madigan Munro mee  op het podium.

“De insteek was om snel uit de startblokken te schieten en een kloof te slaan. Dat lukte. Daarna was het zaak mijn voorsprong te consolideren. Ik ben erg blij dat het gelukt is om mijn missie om wereldkampioene te worden is geslaagd”, vertelde de favoriete voor de wereldtitel aan de meet. Alleskunner Van Anrooij, naast veldrijden ook een talent op de weg en in de triatlon, wordt sinds twee jaar getraind door de Belg Marc Herremans. Samen rondden ze vandaag het ‘Project Shirin 2020’ af met het veroveren van de wereldtitel. Voor volgend seizoen is ze verzekerd van een plaatsje in de ploeg Nys, Telenet-Baloise. Fem van Empel werd zesde.

Beloften-heren

Bij de beloften-heren maakte Ryan Kamp zijn favorietenrol waar. De Nederlandse kampioen reed twee ronden voor het eind weg bij zijn concurrenten. De Zwitser Keven Kuhn redde de thuis eer en pakte zilver. Mees Hendrikx ontdeed zich in de slotfavse van de Fransman Antoine Benoist en werd derde. Pim Ronhaar werd vijfde.

Vrouwen

Foto boven: Ceylin del Carmen Alvarado

Bij de vrouwen tekende het wedstrijdverloop zich in de eerste halve ronde al af. Vier Nederlandse vrouwen namen na een uitstekende start afstand van de rest van het deelnemersveld: Annemarie Worst, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn. In de tweede ronde moest Kastelijn passen na een versnelling van Alvarado. De andere drie leverden onderling een verbeten strijd om het regenboogtricot. Brand moest alle zeilen bijzetten om de beide youngsters te volgen. Pas op de laatste brug kraakte ze definitief. In de eindsprint troefde Alvarado Worst af en werd wereldkampioene. Achter de Amerikaanse Katherina Compton (4e) werd Yara Kastelijn vijfde.

 

 
Button