Nieuwsarchief
/

Eén van de grondleggers Wielermeerdaagse overleden

Eén van de grondleggers Wielermeerdaagse overleden

Deze week overleed één de grondleggers van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier, Bert K. van Dwingelen. Hij werd 77 jaar.

Tot en met dinsdag 28 december 1999 was hij hoofdredacteur van de Leekster Courant. Die dag verscheen de abonnementskrant voor Noordenveld en Westerkwartier voor de laatste keer. ‘De Leekster Courant is een spiegel van de eigen, herkenbare samenleving’, zo typeerde Van Dwingelen zijn krant, die jarenlang werd uitgegeven door Bronsema in Leek en later werd overgenomen door het Naisblad van het Noord’n/Nieuwsblad van het Noorden.

Vandaag, vrijdag 3 april, besteedde Dick Heuvelman in zijn wekelijkse column Derde Helft (398) aandacht aan het overlijden van Bert K. van Dwingelen.

Derde Helft (398)

In deze sombere tijden kan een trieste tijding vanuit Leek er ook wel bij. Daar is Bert K(oert) van Dwingelen overleden. Bert K., zoals we hem vaak aanspraken, was een graag geziene man in het Westerkwartier en omgeving. Dat had veel te maken met zijn activiteiten als journalist van de Leekster Courant. Hij was, om maar eens wat te noemen, één van de initiatiefnemers van de Westerkwartier-Noordenveld Wielermeerdaagse, samen met onder meer collega Frits Poelman en textielkoning (Snuffel) Gauke Poelman. 

Van Dwingelen was - zeg maar - de Henri Desgranges (oprichter Tour de France) van het Westerkwartier. Deed Desgranges dat in 1903 ten faveure van zijn sportblad l'Auto, Van Dwingelen deed het in 1982 ter meerdere glorie van de Leekster Courant, waar hij opklom tot hoofdredacteur. Met de sponsoring van een wielerspektakel kreeg de 'Leekster' in hartje zomer extra attentiewaarde. Bovendien kon Leek en omstreken wel wat sportieve reuring gebruiken. Het werd ook een doorslaand succes. De schepping van Van Dwingelen en co. groeide uit tot een sportief kroonjuweel van de streek, net zoals het Leekster Zaalvoetbal Gala.

Nadat hij gepensioneerd was diende hij het wielerfestijn nog enkele jaren als voorzitter. De Leekster Courant werd er trouwens niet mee gered. Die moest eind 1999 het loodje leggen. En nu Bert K. van Dwingelen ook. Hij is 77 jaar geworden.

 
Button