Nieuwsarchief
/

Brons voor Anouska Koster op NK op en rond de VAM-berg

Brons voor Anouska Koster op NK op en rond de VAM-berg

 

Foto: Parkhotel Valkenburg CT

Anouska Koster veroverde zaterdagmiddag de bronzen plak in het NK op en rond de VAM-Berg. De Westereense was mee in een vroege vlucht met Anna van der Breggen en Jip van den Bos (beiden Boels-Dolmans CT). In de finale lukte het alleen nog wereldkampioene Annemiek van Vleuten om in de richting van het drietal te rijden. Van der Breggen was evenwel gevlogen en werd voor de eerste keer profkampioene bij de vrouwen. Van Vleuten rekende Koster nog in, die overigens keurig derde werd.

Na amper 20 kilometer koers reageerde Koster op een demarrage van Anna van der Breggen in de jacht op koploopster Jip van den Bos. In een ommezien meldde het tweetal zich in de kop van de koers. De drie koploopsters pakten bijna drie minuten voorsprong. Achter hen, terwijl de regen met bakken uit de lucht viel, ontwikkelde zich een ware slijtageslag. Onder aanvoering van wereldkampioene Annemiek van Vleuten kwam de achtervolgsters in de finale van de wedstrijd terug tot op een halve minuut. 15 kilometer voor de meet moest Koster Van der Breggen op de zoveelste beklimming van de Col du VAM laten gaan. Vijf kilometer later sloot Van Vleuten aan bij Koster. Op de voorlaatste klim moest Koster ook Van Vleuten laten gaan. In de slotkilometers wist De Westereense stand te houden en veroverde het brons na het goud in 2016 en het zilver in 2017.

“De laatste maanden heb ik hard gewerkt om hier goed te zijn. Ik keek erg uit naar dit kampioenschap, vooral omdat het op dit moment een van de weinige koersen is die we kunnen rijden. Ik ging dan ook met heel goed gevoel hiernaartoe. Het team was ook super. De begeleiding heeft hard gewerkt om alles voor ons in orde te maken. In de koers was ik scherp en heb hard gestreden om voor de ploeg het beste te doen en de juiste beslissingen te maken. Vanuit de auto en van langs de kant werd ik uitstekend gecoacht. Ik heb alles gedaan om het maximale eruit te halen. Natuurlijk ging ik voor de titel, maar na zon slopende koers was het brons uiteindelijk het hoogst haalbare. Daar ben ik heel erg blij mee”, aldus Koster na de koers. 

Bij de profs reden Pieter Weening en Harrthijs de Vries lek en staakten de strijd.

De uitslagen:

Vrijdag 21 augustus NK beloften  - uitslag: 1. Stijn Daemen, 2. Mick van Dijcke en 3. Bodi del Grosso

Zaterdag 22 augustus NK vrouwen profs  - uitslag: 1. Anna van der Breggen, 2. Annemiek van Vleuten en 3. Anouska Koster

Zondag 23 augustus NK elite mannen  - uitslag: 1. Mathieu van der Poel; 2. Nils Eekhoff; 3. Timo Roosen

 

 
Button