Nieuwsarchief
/

Pieter Weening Classic een geslaagd fietsfestijn!

Pieter Weening Classic een geslaagd fietsfestijn!

Surhuisterveen beleefde zaterdag een schitterende 17e editie van de Pieter Weening Classic voor toerfietsers. “Met ruim twee duizend deelnemers was het weer ouderwets druk op het Torenplein, de start- en finishlocatie van de toerklassieker. “Wij zijn dik tevreden”, vertelt toercoördinator Jack Bouw enthousiast over het verloop van het fietsfestijn.

Tijdens de pandemie, de afgelopen twee jaren kon de Pieter Weening Classic, dankzij een goed samenspel met verschillende instanties, wel georganiseerd worden, zij het met beperkingen. “Dit jaar konden we weer ouderwets organiseren, zonder beperkingen. Een verademing”, aldus Bouw.

Ruim 1100 deelnemers maakten gebruik van de digitale voorinschrijving. “Wie een week voor het evenement had ingeschreven kreeg een stuurbordje met de eigen naam erop”, meldt Bouw, die namens Wielercomité Surhuisterveen en TFC Surhuisterveen de grote lijnen uitzette en in samenspel met tientallen vrijwilligers de toerklassieker in de steigers zette. “Latere inschrijvers ontvingen een stuurbordje zonder hun eigen naam er op.

Dankzij ook de uitstekende weersomstandigheden maakten ruim duizend deelnemers gebruik van de dag inschrijving”.

De deelnemers konden opnieuw kiezen uit vijf afstanden: 25, 40, 60, 100 en 150 kilometer. “Het is een traditie geworden, dat we elk jaar voor elke afstand een nieuwe route hebben”. Deze traditie werd ook dit jaar geen geweld aangedaan.

Voor de 25 en 40 kilometer werd er vanuit Surhuisterveen koers gezet naar het Zuidelijk Westerkwartier in de provincie Groningen, waar de routes via Trimunt, Marum en De Wilp liepen.

Beide routes waren in samenwerking met de gemeente Achtkarspelen en de Provinsje Fryslân onderdeel van het project Happen en Doortrappen. Doel van het project is om senioren te stimuleren om zo lang en veilig mogelijk te blijven fietsen. De deelnemers kregen voor onderweg een picknicktasje met allerhande gezonde versnaperingen en drinken mee. “Door de grote belangstelling voor deze beide afstanden waren de tasjes op een bepaald moment uitverkocht”.

“Voor de drie langste afstanden, 60, 100 en 150 kilometer, hadden we dit jaar gekozen voor het Groninger Hogeland met voor de beide langste afstanden Pieterburen als pauzeplaats”, vertelt Bouw. “Voor veel fietsers was deze regio een nieuwe, verrassende ervaring, gezien de vele reacties die we hierover na afloop kregen. Voor herhaling vatbaar om in de toekomst nog eens deze kant op te gaan”.

Foto onder - Deelnemers aan de koffie op terras in Pieterburen